Dehidrirana koža: Poremećaj koji treba zaustaviti na vrijeme

Dehidrirana koža: Poremećaj koji treba zaustaviti na vrijeme

Foto: shutterstock

KOŽI je, kao i tijelu, potrebna stalna hidratacija, jer kad jednom dehidrira, treba mnogo vremena kako bi se vratila u stanje ravnoteže. Ako je koža gruba, ispucala, zategnuta i pruža neugodan osjećaj, znači da je dehidrirana.

Koža nas štiti od brojnih vanjskih utjecaja. Da bi mogla dobro funkcionirati, potreban joj je optimalan sadržaj vode. Prirodno se u koži nalazi 20 posto tjelesnog sadržaja vode. Njezin središnji sloj, dermis, sadrži 60 do 70 posto vode, koja tamo stiže putem krvnih žila. Voda iz dermisa difuzijom prelazi u gornji sloj kože, epidermis, natapajući prilikom prolaska njegove različite slojeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hidratacija kože upravo se zasniva na stalnom protoku vode, koji se naziva i transepidermalni gubitak vode. Naime, površinski rožnati sloj epidermisa, koji je prirodno zaštićen hidrolipidnim površinskim slojem, usporava isparavanje vode. Ako dođe do poremećaja u toj fiziološkoj barijeri, ubrzava se transepidermalni gubitak vode i dolazi do fenomena gubitka vode, što kožu čini suhom. Dehidrirana koža u epidermisu sadrži manje od deset posto vode i kod nje se mogu primijetiti promjene u zaštitnom hidrolipidnom sloju te neorganiziran i dehidriran površinski rožnati sloj kože. Dehidrirana koža pokazuje i pojačanu osjetljivost.

Hladnoća, vjetar, sunce, onečišćenje zraka, iritirajuća sredstva za čišćenje, neodgovarajuća kozmetika i neki dermatološki tretmani pridonose promjenama u zaštitnom površinskom hidrolipidnom sloju, zbog čega koža gubi previše vode.

Bila ona normalna, suha, mješovita ili masna, svakom tipu kože nužna je hidratacija, pa je svakodnevno vlaženje ključno za zdravlje i ljepotu kože te osjećaj ugode. Pritom ne smijemo zaboraviti da je za ljepotu kože, osim odgovarajuće njege, potrebna i hidratacija cjelokupnog organizma, koju ćemo osigurati svakodnevnim unosom dovoljne količine vode. Odrasla osoba dnevno treba popiti jednu i pol do dvije litre vode, najbolje u malim obrocima tijekom cijelog dana. Tako se izbjegava osjećaj žeđi, jer u trenutku kad osjetimo žeđ, naš organizam je već dehidriran. Isto je i s kožom - potrebna joj je stalna hidratacija, jer kad jednom postane dehidrirana, treba proći puno vremena kako bi se vratila u stanje ravnoteže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara