Kreme za sunčanje u spreju možda nisu zdrave: Evo zašto!

Kreme za sunčanje u spreju možda nisu zdrave: Evo zašto!

Foto: 123 rf

FORMULE za sunčanje u spreju izuzetno su praktične.

Olakšavaju nam nanošenje zaštitnog faktora na dijelove tijela koje je teže doseći, na klince koji nam bježe iz ruku i skraćuju cijeli postupak.

Budimo iskreni - djeluju zabavnije, a neke od njih i hlade pa ih češće i s većim entuzijazmom koristimo od krema koje je potrebno stavljati na dlan i utrljavati.

Ipak, znanstvenici i doktori već se godinama pitaju je li ta opcija 100 posto sigurna i zdrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka administracija za hranu i lijekove 2011. objavila je kako namjerava istražiti postoje li negativne posljedice udisanja ovakvih sprejeva, jer formule u spreju sadrže mnogo alkohola i sastojaka koji bi mogli iritirati pluća i možda biti štetni za organizam kad uđu u krvotok.

Trebamo li se vratiti klasičnim kremama?

Joshua Zeichner, dermatolog iz New Yorka izjavio je za "Lipstick": "Nema dokaza koji pokazuju da ovakve kreme mogu biti štetne ako se koriste pravilno."

Treba pripaziti na još jednu manu ovog proizvoda - kad se površno pošpricamo njime, cijelo tijelo nije pokriveno zaštitom, odnosno neki dijelovi mogu ostati nezaštićeni i izgoriti.

To znači da trebamo paziti da ne špricamo sprej oko sebe nego na kožu, da ga ne nanosimo direktno na lice, ne udišemo previše i da rukom ipak razmažemo kako bi se osigurali da je cijelo tijelo zaštićeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara