Najdepresivniji dan u godini: Namirnice koje pomažu u borbi protiv depresije

Najdepresivniji dan u godini: Namirnice koje pomažu u borbi protiv depresije

Foto: S Moda

DANAŠNJI dan navodi se kao najdepresivniji dan u godini.

Minusi na računima su sve veći, temperature sve niže, a ljudi se na današnji dan osjećaju najusamljeniji, tvrde znanstvenici. Uz to, siječanj je općenito mjesec u kojem se rastaje najveći broj ljudi.
 
No, mi srećom imamo nekoliko odličnih savjeta kako da pobijediš depresiju, kako danas, tako i ubuduće, a za to će ti biti potrebne određene namirnice. Ne znaš još uvijek o kojima se radi? Nema problema, zato smo mi tu.
 
1. Sjemenke bundeve
 
Sjemenke bundeve sadrže zdrave masti i magnezij, odnosno stvari koje ti mogu pomoći u podizanju tvog raspoloženja. Ovi sastojci sadrže i L-Triptofan, aminokiselinu koja sudjeluje u proizvodnji serotonina, hormona sreće.
 
2. Magnezij
 
Iako često podcjenjujemo važnost magnezija, činjenica jest da bez ovog minerala, među ostalim, ne bismo mogli proizvoditi potrebnu energiju. A jedini način kako ga naše tijelo dobiva jest putem raznih namirnica. Namirnice bogate magnezijem su neke od sljedećih: bademi, indijski oraščići, grah, banane, špinat, sojino mlijeko, brokula, losos, sjemenke suncokreta, mahunarke, svinjetina i slično.
 
3. Zeleni čaj
 
Kava možda može trenutno podići razinu tvoje energije, no dugoročno gledano, nije dobar spoj s depresijom. Umjesto nje, izaberi zeleni čaj. On također sadrži kofein, ali ima još jedan vrlo važan sastojak, a to je L-Teanin, koji je po učinku sličan kofeinu, no nema efekt brzog spuštanja raspoloženja, nakon početnog naleta energije. Osim toga, dokazano je dobar  u ublažavanju simptoma stresa.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
4. Čaj od kamilice
 
A kad smo već kod čajeva, nipošto ne smijemo zaboraviti niti čaj od kamilice. Naime, stanje depresije ide ruku pod ruku s problemima spavanja: ujutro ne možeš ustati, a navečer ne možeš zaspati. Što se tiče kamilice, smatra se da određeni flavonoid u njoj, ima relaksirajuća svojstva pa se preporučuje šalica prije spavanja, s malo meda i mlijeka. 
 
5. B-vitamin
 
Vitamin B igra važnu ulogu u našem mozgu, u proizvodnji kemikalija koje itekako mogu utjecati na naše raspoloženje. Upravo je zato jako važno da tvoje prehrambene navike uključuju dovoljno namirnica, koje su bogate ovim vitaminom, a neke od njih su: crveno meso, meso peradi, riba, morski plodovi, sir, jaja, mlijeko, zeleno lisnato povrće, agrumi i slično.
 
 
 
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara