Novogodišnji običaji u svijetu: Ove godine odaberite nešto drugačije

Foto: shutterstock

AKO vam je dosta toga da svake zime čekate Novu godinu na isti način, Index Rouge vam donosi nekoliko sjajnih prijedloga kako možete učiniti novogodišnju večer zanimljivijom.

Malo smo istražili i krenuli na imaginarno putovanje dalekim zemljama. Bili smo na Haitiju, Filipinima, Koreji, Brazilu, Venezueli, malo smo skoknuli i do Australije, a naposlijetku smo se odlučili i za malo sjevera, pa smo obišli Norvešku, Dansku i Bjelorusiju. Svaka navedena zemlja ima svoje specifične običaje, sasvim drugačije od ovih na koje smo mi navikli, tako da ideja ima na biranje.

Haićani smatraju da je neka vrsta imperativa provesti Novu godinu na što bolji način kako bi godina koja nas očekuje bila uspješnija, zato oni na taj dan izmjenjuju darove.

Filipinci prave ručno rađene topove od bambusa koji služe kako bi "ispucali" staru godinu.

U Koreji postoji običaj nošenja tradicionalne korejanske odjeće "hanbock" i jede se specijalni kolač od riže jer Korejci vjeruju da riža donosi sreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brazil voli običaj nošenja bijele  odjeće u novogodišnjoj noći kako bi godinu koja slijedi ispunili sreća i mir. Ljudi koji žive kraj mora mogu zaželjeti želju i otići na obalu jer za njih vrijedi legenda koja kaže da će im božica mora ispuniti sve želje ako preskoče sedam valoca i bace u more cvijeće.

Ako se zateknete u Venezueli na Novu godinu, šetajte cijelu noć s punom putnom torbom jer ćete tako ostvariti svoje želje vezane za putovanja koja vam treba donijeti nova godina.

U Australiji je za Novu godinu ljetno vrijeme, tako da su njihov običaj slavlja na plažama. Staru godinu tjeraju za zviždaljkama i trubama, a novu dočekuju vatrometom.

Norvežani se za Novu godinu časte pudingom od riže u kojem je skriven jedan badem. Puding se servira u velikoj posudi i poslužuje u zdjelice, a ona osoba koja u svom pudingu pronađe badem, u novoj će godini biti najsretnija.

Danci su posebno maštoviti jer tijekom godine čuvaju staro posuđe koje bacaju u prijateljeva vrata za Novu godinu. Dakle, ako ispred nečijih vrata u Danskoj naiđene na gomilu krhotina, ne brinite, to samo znači da ta osoba ima gomilu prijatelja!

U Bjelorusiji za Novu godinu organiziraju se posebne igre za neudane žene u kojima se one natječu u spretnosti i tako dokazuju koja će se prva udati u nadolazećim novogodišnjim mjesecima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara