Paleo dijeta: Mršavite po uzoru na pračovjeka

Foto: cinebeats

JEDAN od najvećih trendova među dijetama poznatih je takozvana Paleo dijeta koja se zasniva na namirnicama koje su činile ljudsku prehranu upravo u tom razdoblju. Paleolitski meni sačinjava hrana koja se može pronaći u prirodi bez ikakve obrade i umjetnih dodataka, kao što su meso, morski plodovi, jaja, voće i povrće, plodovi s drveća, korijenje i razne bobice. Ovakav način ishrane pomaže eliminirati tzv. strane proteine koji uzrokuju bolesti modernog doba kao sto su pretilost, rak, dijabetes, bolesti srca i dr.

Zabranjene namirnice su: šećer, sol, žitarice, krumpir, mliječni proizvodi, prerađeno meso, čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majoneza. Od pića je dozvoljena voda te svježe iscijeđeno voće. Paleo dijeta može biti vrlo efikasan način gubljenja kilograma.

Osoba koja se odluči za ovu dijetu u početku bi mogla osjetiti potrebu za određenim namirnicama od kojih se treba odviknuti, a koje su joj ukusne, no s vremenom se lako naviknuti na ovu dijetu jer u njoj nema gladovanja.

Ipak, osim  pozitivnih stvari koje nosi ova dijeta, stručnjaci napominju da izbacivanje određenih namirnica poput mlijeka može biti vrlo štetno za organizam te da se nedostatak pretilosti kod neandertalaca može pripisati drugačijem stilu života, pa je dobro posavjetovati se s liječnikom prije provođenja ovakve dijete.

Premda zahtijeva dosta odricanja, ako se odlučiš za ovu dijetu teško da ćeš pogriješiti jer je veći dio svog postojanja na zemlji čovjek živio od hrane siromašne šećerima i ugljikohidratima, dok mu je današnja kemijski izmanipulirana prehrana nametnuta.

Paleo dijeta također je jako popularna kod brojnih svjetskih zvijezda kao što su glumice Megan Fox i Elizabeth Hurley, pjevač Tom Jones, tenisač Novaka Đokovića  i mnogi drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara