Postoje tri faze ljubavi: U kojoj ste vi?

Postoje tri faze ljubavi: U kojoj ste vi?

Foto: Instagram

LJUBAV ima tri različite faze, koje pokreću određene kemikalije te tako osiguravaju opstanak naše vrste kroz stoljeća.

Faza broj 1: Požuda
 
Požuda se temelji na fizičkim atributima druge osobe. Primarna i tjelesna, ona proizlazi iz osnovnog nagona za parenje, a uzrokovana je aktivacijom estrogena i testosterona u tijelu. Faktori poput feromona i osobnih sklonosti, također igraju veliku ulogu u odabiru za kime žudimo, a nakon što ste našli takvu osobu, možete se premjestiti na sljedeću fazu.
 
Faza broj 2: Privlačnost
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Privlačnost se javlja kada se počinju javljati i emocije za nekoga, za koga ste dosad osjećali samo fizičku privlačnost. Kada ste u toj fazi, neuro-odašiljači rade prekovremeno: dopamin, koji vam daje tu pozitivnu uzbuđenost kada ste s partnerom, norepinefrin i adrenalin, zbog kojih vam srce doslovno lupa, kada ste u njegovoj blizini i serotonin, koji vas tjera na to da o njemu mislite čitavo vrijeme. U usporedbi s požudom, privlačnost je povezana s romantikom i strašću te željom da učinite svog partnera sretnim. To je ujedno i faza u kojoj se često gubi sva racionalnost te se zaboravlja na sve nedostatke, koje vaš partner ima.
 
Faza broj 3: Povezanost
 
Nakon što se sva ljubavna prašina slegla, počinjete stvarati posebnu vezu s voljenom osobom te shvaćate kako postajete sve ovisniji jedno o drugome, kako vrijeme prolazi. Oksitocin, poznatiji i kao hormon maženja, potiče osjećaj privrženosti i često se oslobađa tijekom orgazma, što objašnjava zašto se parovi osjećaju povezanije nakon seksa. Još jedan hormon, vazopresin, jača vezu među vama te pojačava osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti.

 

 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara