Zašto se bojimo reći NE

Zašto se bojimo reći NE

Foto: Prada

NIKADA ne možeš reći NE ljudima koji te traže nešto? Nisi sama. Iako ponekad želimo odbiti ljude koji nas traže neku uslugu, neki od nas jednostavno nemamo srca, ili muda reći NE. Time inkomodiramo sebe, a kod drugih ljudi stvaramo osjećaj da nas mogu iskorištavati kada god požele. Brojni su razlozi zašto ne govorimo NE, a neki od njih su stvarno nepotrebni.

Želiš pomoći


Tvoja te prijateljica moli da obaviš neku uslugu za nju, a iako ti nije nimalo usput, jednostavno nemaš srca odbiti ju. Činjenica da si dobra prijateljica je pohvalna, a lijepo je činiti strari za druge, no ako si ju navikla da te iskorištava za sitnice koje joj se jednostavno ne da obavljati jer zna da ćeš to učiniti ti, vrijeme je da kažeš NE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bojiš se ispasti nepristojna

Pristojno je prihvatiti nešto što nam se nudi, a činjenica da ne želiš ispasti nepristojna može te s vremenom izluditi. To može biti sitnica koju te netko traži, usluga koju ne bi htjela učiniti, ili telefonski broj koji daješ tipovima jer misliš da bi bilo nepristojno odbiti ih. Procjeni što je u granicama normalnog, a ostale zahtjeve slobodno odbij bez imalo rezerve, jer ako je netko imao obraza tražiti nešto neprihvatljivo, tebi ne bi trebao biti problem odbiti taj isti zahtjev.

Želiš se uklopiti


Ponekad se želimo uklopiti u grupu ljudi, pa se prilagođavamo njihovom mišljenju, iako se s njime uopće ne slažemo. Ne govorimo o sitnicama kao što su izbor kafića u kojem ćete popiti kavu, ali ako si jedna od onih koja dopušta da drugi donose odluke umjesto nje iz čistog straha suprostavljanja, vrijeme je da podigneš glas i kažeš NE. Ako te prijatelji nakon toga neće cijeniti, nisu ti ni bili prijatelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara