Zdravi čajevi za hladno vrijeme

Zdravi čajevi za hladno vrijeme

Foto: shutterstock

JESEN sa sobom donosi kišu i ružno vrijeme, ali s njima u kompletu dolazi i napitak koji češće pijemo kada je hladno: čaj. Iako se preporuča ispijanje nekoliko šalica dnevno neovisno o vremenskim uvjetima, hladan vjetar i niske temperature ipak će biti najbolji motivator za kuhanje ovog zdravog napitka. Prvi podaci o pripremi i konzumaciji čaja sežu u daleku 2700 godinu prije Krista. Legenda kaže kako je kineskom caru Shenu Nungu, za vrijeme prokuhavanja vode, upalo u vodu nekoliko listića s dotad nepoznatog stabla. Ispijajući svoj novi napitak toliko se iznenadio da ga je nazvao "Dar s neba".

1. Bijeli čaj

Poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote. Bijeli čaj rijetka je vrsta čaja, jer se bere samo nekoliko dana u jednoj dalekoj provinciji Fujian (Kina). Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnasto - bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli. Čaj je bogat antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Važno je reći kako sadržava 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscijeđenog soka naranče.

2. Oolong čaj

Oolong je polufermentirani čaj koji, u većini slučajeva, potječe iz Kine i Tajvana. Udio kofeina u ovom čaju je između zelenog i crnog. Okus oolonga obično nije robustan kao crni ili suptilan kao zeleni, ali je intrigantan i bogatih mirisnih tonova. Oolong često okusom i mirisom podsjeća na svježe cvijeće i voće. Izuzetno je dobar za ubrzavanje metabolizma, podizanje imunološkog sustava, uravnoteženje mentalnih funkcija, borbu protiv karcinoma, skidanje prekomjernih kilograma, apsorpciju masnoća, snižavanje povišenog kolesterola. Japanski znanstvenici su otkrili kako konzumacijom oolong čaja 15 minuta prije obroka sprječava pretvaranje suvišnih u masne stanice. Dnevne doze ne bi trebale biti više od 4 dcl, ispijene kroz jutro ili rano poslijepodne. Priprema oolong čaja je identična pripremi zelenog. Listiće valja ubaciti u vodu temperature 80-90 stupnjeva te nakon 3-5 minuta namakanja procijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Žuti čaj

Žuti čaj je dokazano jedan od najboljih za skidanje potkožnog masnog tkiva. Posjeduje toliku moć da ga čak zovu i Carskim čajem jer je u povijesti služen na carskim dvorima kao visokokvalitetan napitak. Žuti je čaj zapravo neobrađeni bijeli čaj. Poznat je već 1300 godina, no na neko je vrijeme pao u zaborav ponajprije zbog kompliciranog načina obrade. Žuti čaj sadrži dijetni enzim koji pomaže bržoj probavi hrane i sagorijevanju suvišne masnoće u tijelu. Najbolji je prirodni pripravak za gubljenje težine, a pogoduje osobama osjetljivog želuca. Za razliku od klasičnog zelenog čaja nema nimalo trpkosti i sadrži neznatnu količinu teina. Kura mršavljenja ovim čajem traje mjesec dana za što je potrebno 500 grama proizvoda. Žuti čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina. Zlatno-žuti čaj je toliko učinkovit da se uz njega može izgubiti i do 2 kilograma tjedno.

4. Mate čaj

Mate osvježava organizam, smanjuje umor i napetost mišića te ublažava stres. Koristi se za jačanje otpornosti, odgađa starenje i povećava ljekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno s njima. Tradicionalno se koristi kod poremećaja probavnog sustava, te kontrolira apetit i čisti organizam. Mate čaj, osim toga, stimulira živčani sustav, ubrzava metabolizam, ima antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje, poznati je diuretik, potiče probavu, pojačava znojenje te podiže radnu sposobnost. Važno je reći kako biljka mate sadrži 11 vitamina i minerala te 15 aminokiselina. O kvaliteti i vrijednosti mate čaja govori i podatak kako je argentinsko Ministarstvo zdravlja dalo preporuku svim trudnicama i dojiljama da redovito konzumiraju čaj zbog njegove nutritivne vrijednosti.

5. Pu-erh

Pu-erh čaj ne zovu bezrazložno i Zdravi čaj, a njegova ljekovita svojstva su zaprepašćujuća. Riječ je o divljem čaju. Dobiva se od starih drveća čajevca koji rastu na visini do 2000 metara. Njegov okus i kvaliteta se poboljšavaju s godinama jer u pu-erh žive mikroorganizmi koji reagiraju na promjene u vlazi i temperaturi. Njegov pozitivan učinak na organizam potvrđuju i medicinska sveučilišta. Stručnjaci kažu kako pu-erh uravnotežuje kolesterol, stimulira centralni živčani sustav, poboljšava probavu, snižava krvni tlak, topi masne stanice, sprječava aterosklerozu, djeluje protiv starenja, ima preventivni učinak svih vrsta karcinoma, pozitivno djeluje na prostatu i pomaže pri mršavljenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara