12 talijanskih klubova pod istragom zbog namještanja rezultata

TALIJANSKI nogometni prvoligaš Siena suspendirao je dva svoja igrača, Nicolu Ventolu (26) i Roberta D´Aversu (28) zbog umiješanosti u skandal s namještanjem utakmica koji potresa talijanski nogomet.

Osim Siene, još 11 talijanskih klubova nalazi se pod istragom koju su pokrenuli policijski inspektori zbog sumnji u namještanje rezultata. Riječ je o prvoligašima Chievu, Lecceu i Reggini, drugoligašima Ascoliju i Piacenzi, te trećeligašima Catanzaru, Crotoneu, Fermani, Lumezzaneu, Tarantu i Torresu, a istraga bi se mogla proširiti i na još jednog prvoligaša Udinese.

Pod policijskom istragom su i niželigaški igrači Salvatore Ambrosino (Grosseto) i Vincenzo Onorato (Juve Stabia), te bivši vratar Siene Generoso Rossi, koji je u veljači dobio otkaz u klubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napuljski javni tužitelji Filippo Beatrice i Giuseppe Narducci sumnjaju kako su igrači dobili novac od napuljske mafijaške organizacije Camorre kako bi namještali rezultate utakmica, a svoje sumnje temelje na iskazu bivšeg člana Camorre, pokajnika Luigija Giuliana.

Osim nogometaša, istraga obuhvaća između ostaloga i jednoga od napuljskih gradskih otaca koji su optuženi za sudjelovanje u sportskoj prevari.

Talijanski nogometni savez (FIGC) odlučio je pokrenuti vlastitu istragu, te bi igrači, ukoliko im se dokaže krivnja, mogli biti suspendirani na vremenski rok do tri godine.

Ovo je najveći skandal oko namještanja utakmica u Italiji još od 1980. godine kada su zbog namještanja rezultata iz prve lige izbačeni i velikani poput Milana i Lazija, te su suspendirani i neki vrhunski igrači od kojih je najpoznatiji Paolo Rossi koji je dobio dvogodišnju zabranu igranja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara