15 godina od odlaska košarkaškog Mozarta

NA DANAŠNJI datum prije točno 15 godina svijet je ostao bez jednog od najvećih košarkaških majstora u povijesti ove igre, a Hrvatska je ostala bez svog najvećeg sportaša, bez Dražena Petrovića.

Dražen je tragično otišao baš na vrhuncu svoje karijere, u 29 godini, kada su ispred njega bile najbolje sportske, ali životne godine. No samo 29 godina bilo je dovoljno da ostavio neizbrisiv trag u srcima svih onih koji su ga barem jednom gledali ispod obruča i da ostane zapamćen kao jedan od najvećih.

Svi će ga uvijek pamtiti kao košarkaškog genijalca, kao rođenog vođu, kao jednog od europskih pionira u Americi, ali prije svega kao ljudsku veličinu koja je svojom skromnošću osvajala simpatije svih koji su ga poznavali.

Svoj košarkaški put započeo je u rodnom mu Šibeniku da bi najprije sa Cibonom, a zatim i Real Madridom, pokorio Europu. 1990.odlazi NBA ligu, najprije u Portland, a zatim i u New Jersey. Koliko je dubok trag ostavio u Netsima govori podatak da je klub nakon njegove tragične pogibije zauvijek umirovio dres sa brojem 4 koji je tamo nosio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je u jednom tekstu nabrojati sve njegove sportske uspjehe, a možda onaj najveći je olimpijsko srebro hrvatske reprezentacije iz Barcelone 1992.  Mlada je Hrvatska država s Draženom na čelu odigrala turnir iz snova da bi u borbi za zlato izgubili od  jedinog pravog američkog Dream teama koji je predvodio Michael Jordan.

Dražen Petrović tragično je stradao u prometnoj nesreći na njemačkoj autocesti 7. lipnja 1993. godine.

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara