36 nizozemskih navijačica privedeno zbog narančastih haljinica

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

TRIDESET i šest navijačica nizozemske nogometne reprezentacije izbačeno je sa stadiona Soccer City u ponedjeljak tijekom utakmice Oranja i Danske.

Riječ je o utakmici prvoga kola E skupine južnoafričkog Svjetskog prvenstva, koja je odigrana u Johannesburgu, a okončana 2:0 pobjedom Nizozemaca.

Razlog izbacivanju, a kasnije i ispitivanju, je odjeća nizozemskih navijačica. Sve su one, piše johanesburški dnevnik The Star, bile odjevene u kratke narančaste haljine koje je na Mundijal dopremila Bavaria.

Nizozemska pivovara na haljinama nema jasnih obilježja reklame pa su Nizozemske optužene za prikriveno reklamiranje. Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ne dopušta takav način propagiranja proizvoda jer Bavaria nije službeni sponzor pa su djevojke završile na višesatnom ispitivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedile smo u prednjem redu, zabavljale se, navijale i radile buku. Kamera nas je cijelo vrijeme fokusirala dok smo pjevale pjesme i dobro se provodile. U drugome poluvremenu utakmice okružilo nas je 40 zaštitara i natjeralo nas da napustimo stadion. Dok su nas gurali niz stepenice jedna je djevojka pala",  priča jedna od u narančasto odjevenih navijačica, Barbara Kastein.

"Ispitali su nas iz Fife, a stigla je i policija. Cijelo su vrijeme postavljali ista pitanja sugerirajući da radimo za Bavariju. Rekli su nam da je prikriveno reklamiranje zakonom zabranjeno u Južnoafričkoj Repbulici i da ćemo završiti na šest mjeseci u zatvoru. Nije bilo lijepo, cure su plakale."

"Autobusom smo odvezene u hotel. Moju su putovnicu kopirali i rekli da će provesti istragu, a potom me i tužiti. Sve to samo zato što sam nosila narančastu haljinu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara