75 tisuća gledatelja pratilo Air Race pred Kipom slobode

Tekst: M.P.
Foto: Red Bull

BRITANAC Paul Bonhomme pobjednik je prve Red Bull Air Race utrke održane u New Yorku, najspektakularnijoj lokaciji u osmogodišnjoj povijesti natjecanja. Na drugo se mjesto plasirao njegov sunarodnjak Nigel Lamb, a treći je bio Amerikanac Kirby Chambliss.

Natjecanje je uživo pratilo 75 tisuća gledatelja okupljenih s obje strane rijeke Hudson. Bonhomme je silno želio pobjedu jer mu je Hannes Arch pred samo natjecanje bio za petama, sa samo jednim bodom zaostatka u ukupnom poretku. Arch je također bio vrlo odlučan u nastojanju da nastavi svoj pobjednički niz, no u New Yorku je on ipak na dramatičan način prekinut. Arch je u posljednjem krugu udario u vrata, čime je izgubio šansu popeti se na pobjedničko postolje.

Bonhomme je s vremenom 1:10:01 u nedjelju bio najbrži na stazi dugoj 5,5 km koja se prostirala iznad rijeke Hudson, između Kipa slobode i prekrasne panorame njujorških nebodera. Nigel Lamb imao je 2,05 sekundi zaostatka, a Kirby Chambliss 2,08. Hannes Arch je zbog udarca u vrata dobio dodatnih 6 sekundi kazne te je na kraju imao 5,34 sekunde zaostatka.

Paul Bonhomme se u New Yorku 12. puta zaredom popeo na pobjedničko postolje čime je postavio novi rekord. U ukupnom poretku sada vodi sa 53 boda. Trenutno drugoplasirani Hannes Arch ima 48 bodova, Nigel Lamb je na trećem mjestu sa 47, a Kirby Chambliss na četvrtom sa 35 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonhomme je nakon utrke izjavio: "Bilo je sjajno! Kakav pogled! Sada kad je utrka završena mogu u njemu uživati. Sjajan dan. Koncentrirao sam se na sebe, svoju letjelicu i stazu. Sada mislim da bismo mogli malo i proslaviti.“

Drugoplasirani Lamb izjavio je kako je postigao fantastičan rezultat, a Kirby Chambliss je rekao: "Kao Amerikanac izuzetno sam ponosan. Moram osobno zahvaliti Hannesu što je udario u vrata. Hvala ti, Hannes!“

Arch je dostojanstveno podnio poraz: "Bila je to dobra vožnja, no zbog svega nekoliko centimetara završilo je kako je završilo. Radije bih izgubio ovdje sa stilom, kao što se i dogodilo, boreći se za pobjedu, nego imao potpuno katastrofalan nastup.“

Njujorška je utrka bila peta ove sezone i još su samo tri utrke preostale do kraja natjecanja. Drugi Amerikanac u ovogodišnjem natjecanju iz New Yorka odlazi razočaran sedmim mjestom. Iznenadio je Kanađanin Pete McLeod koji je plasmanom na peto mjesto u New Yorku sa 29 bodova zauzeo 5. mjesto i u ukupnom poretku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara