ACI CUP: JABLONSKI, SPITTHILL, HOLMBERG I RADICH U POLUFINALU

Četvrti dan 17. ACI HTmobile Cupa u dvobojskom jedrenju u Splitu protekao je u znaku vjetra, točnije njegova izostanka. Regatni odbor bio je na velikim mukama, davajući brojne odgode, da bi nakraju uslijedila ona konačna budući da na regatnom polju podno Sustjepana nije bilo ni daška vjetra. L

Kako kvalifikacijske serije "svak sa svakim" nisu dovršene - vozilo se ukupno 15 od predviđena 22 plova - organizatori su odlučili zaljučiti kvalifikacije jer je u subotu zadnji dan natjecanja koji mora donijeti pobjednika. Po pravilima "match racea", a kako su neki kormilari jedrili međusobno dva dvoboja, a neki jednom, izračunat je novi sustav bodovanja u kome jedna pobjeda vrijedi pola boda, a dvije čitav bod.

Takav izračun izlučio je polufinaliste, a to su prvi jedriličar svijeta po ISAF ljestvici Poljak Karel Jablonski sa 8.5 bodova, kormilar OneWorlda sa Americas Cupa Australac James Spitthil (7.5), još jedan sudionik Americas Cupa Šveđanin Magnus Holmberg (7), te Danac Jesper Radich sa 6.5 bodova. Oni će sutra jedriti polufinale, a potom i finale nakon kojeg će se znati pobjednik 17. ACI Cupa. Zasad je samo izvjesno da će jedan od ovih jedriličara po prvi puta osvojiti naslov, koji je dosad pripadao veličinama poput Couttsa, Cayarda, Dicksona, Barkera i drugim jedriličarskim legendama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Peto mjesto osvojio je simpatični Englez Chris Law sa 6 bodova, šesti je skipper Mascalzone Latina sa Amricas Cupa Paolo Cian sa 5 bodova, a sedmi mladi Šveđanin Mathias Rahm sa 4.5 bodova. Iznenađenje je tek osmo mjesto vodećeg u poretku Swedish Match Toura Danca Jes Grama Hansena, pa ovom jedriličaru ostaje da u dvije posljednje regate - Split je sedmo natjecanje - pokuša doći do trofeja. Švešanin Bertnsson je sa 3 boda deveti, a Novozelanđanin Allan Coutts, član Alinghia, deseti sa 2.5 bodova.

Posljednje, 11. mjesto zauzeo je mladi hrvatski jedriličar Frano Brate kome se ona jedina pobjeda na regati - protiv Hansena - prepolovila, te će ostati upisano da je u Splitu došao do pola boda. Ipak, 28-godišnji Splićanin se hrabro borio među svjetskom elitom, štoviše, nije se moglo ni očekivati više od kormilara kojemu je ovo prva prava "match-race" regata.

(Hina) rš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara