Adidas napušta IAAF zbog korupcije u vrhu svjetske atletike

Adidas napušta IAAF zbog korupcije u vrhu svjetske atletike

Foto; HIna

NJEMAČKI proizvođač sportske opreme Adidas odlučio je raskinuti ugovor s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF), četiri godine prije isteka, zbog korupcijskog i dopinškog skandala u kojem se našao IAAF.  

Adidas koji j najveći sponzor IAAF-a  s višegodišnjim ugovorom vrijednim nekoliko desetaka milijuna eura nije htio ni demantirati ni potvrditi ovu informaciju koju je objavio BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Adidas je protiv dopinga u bilo kojem obliku. Zato smo u bliskom kontaktu s IAAF-om kako bismo saznali više o procesu reformi", izjavio je  glasnogovornik Adidasa. S druge strane, i IAAF je u svom priopćenju objavio da je u "bliskom kontaktu sa svim sponzorima i partnerima dok ulazi u proces reformi" .

Sponzorski ugovor između Adidasa i IAAF-a u trajanju od 11 godina vrijedan oko 33 milijuna dolara (oko 31 milijun eura), potpisan je 2008., a ističe do 2019.  Međutim, BBC tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore da je iznos ugovora puno viši te da samo za jednu godinu iznosi osam miilijuna dolara (oko 7,4 milijuna eura). Na temelju tih brojki, procjenjuje se da bi gubitak IAAF-a iznosio 30 milijuna dolara  (oko 27,8 milijuna eura) za četiri sljedeće godine.

Prema BBC-ju ova zadnja otkrića proizašla iz izvješća Svjetske antidoping agencije (WADA) o dopingu raširenom u ruskoj atletitici i korupciji unutar IAAF-a, navela su Adidas da prošli tjedan upozori Federaciju o namjeri da raskine ugovor jer smatra da to sve predstavlja njegove kršenje. Bivši predsjednik IAAF-a Lamine Diack pod istragom je od početka studenog zbog pasivne korupcije. Njega se sumnjiči da je zatvarao oči pred slučajevima dopinga, posebno ruskih atletičara u zamjenu za novac. 

Pritisak najvećih sponzora prošle je godine pokreuo tektonske promjene u vrhu svjetske nogometne federacije (FIFA), pa se jednako velike promjene mogu očekivati i u svijetu atletike. Adidas je također tražio promjene u FIFA-i, ali do danas je ostao njen najstariji komercijalni partner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara