Adlešićka u Srbiji: Imamo dobre rezultate, kod nas nema mrtvih

Adlešićka u Srbiji: Imamo dobre rezultate, kod nas nema mrtvih

Tekst: T.T.
Foto: Index.hr

POTPREDSJEDNICA hrvatske Vlade Đurđa Adlešić sastala se u Beogradu s Ministricom omladine i sporta Srbije Snežanom Samardžić Marković kako bi dogovorila suradnju između dvije države u suzbijanju navijačkih nereda.

Obje državnice su istaknule zadovoljstvo zbog sastanka, te istaknule kako je važno da susjedne države razmjenjuju iskustva po pitanju huligana i problema s navijačima.

"Hrvatska može govoriti o dobrim rezultatima, jer nemamo mrtvih u zadnjih nekoliko godina. Imamo drugih ispada koji štete i Hrvatskoj i klubovima i odnosima sa susjednim zemljama", rekla je između ostalog Adlešić, pa se potom ispričala zbog ispada hrvatskih navijača u Varaždinu.

"Ispadima kakav je bio u Varaždinu, narušen je ugled Hrvatske. Došlo je do prekida rada sabora zbog toga, oglasili su se i predsjednica Vlade i predsjednik države. To je teži dio posla, taj edukativni, a kazne za klubove već sada postoje", dodala je Adlešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo raditi sa navijačkim skupinama, educirati mlade i za nekoliko godina imat ćemo rezultate. Vjerujem da ćemo na tim projektima zajedno raditi s Europskim savjetom", dodala je Adlešić, pa naglasila kako je vrlo bitna suradnja država po pitanju tog problema.

Adlešić je pričala kako sa različitim grupama treba drukčije postupati, te mjere moraju biti rigorozne. Od zabrane odlaska na utakmicu, do zabrane odlaska na stadione, a najteži slučajevi morali bi za vrijeme utakmica biti u pritvoru.

"Što se tiče kritiziranog zakon, poslije se pokazalo da sam u pravu. Još uvijek radimo na mjerama kojima ćemo popraviti Zakon da kazne budu još rigoroznije Nije dovoljan samo represija, već je važna edukacija", zaključila je Adlešić.

Naglasila je kako je u svemu važna uloga medija.

"Kad navijači u medijima vide okrvavljene glave i okrvavljene noseve, pripadnici tih skupina postaju heroji i izazivaju takmičenje između srodnih skupina i nasilje se samo širi. Meni se tu sviđa engleski model. Istog trenutka kada se dogodi incident, kamera se okreće i nemate heroja ulice".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara