Alex Ferguson: 21 godina na klupi Uniteda

SIR ALEX FERGUSON (66) danas slavi 21 godinu dolaska za kormilo Manchester Uniteda. Dobar direktorski tim na čelu s Bobbyjem Charltonom, tvrdi Škot, održao ga je na poslu tako dugo.

Chris Hutchings dobio je otkaz u Wiganu nakon šest mjeseci rada i samo 13 utakmica, povlače Englezi paralelu između dobrog i lošeg tretiranja trenera.

"Sir Alex je najbolji mogući primjer kako se strpljenje s pravim trenerom isplati."- izjavio je predsjednik Udruge premerligaških trenera Frank Clark.

Ferguson je momčad s Old Trafforda preuzeo šestog studenog 1986. godine od Rona Atkinsona. Baš kao i svima drugima, njemu je također često visio mač nad glavom. U prvoj je utakmici izgubio od Oxford Cityja, momčad je tad bila u teškom razdoblju i navijači su se okrenuli protiv njega. Sam je priznao kako je mu je posao 1990. godine spasio Mark Robins zabivši za pobjedu nad Nottingham Forrestom u FA kupu. Manchester je otišao do kraja u tom natjecanju osvojivši svoj prvi trofej s klubom. Godinu dana kasnije osvojio je već Kup europskih pobjednika kupova.

"Pobjeđivanje je moja droga"

Serija dobrih rezultata nastavljala se iz godine u godinu. Prije 14 sezona (1993.) osvojen je prvi naslov prvaka nakon 26 godina, a 1999. njegov je rad okrunjen naslovom europskog prvaka.

Upitan što je tajna njegove trenerske dugovječnosti na klupi jednog kluba Sir Alex je odgovorio: "Morate imati sreću da o vama odlučuje stručan direktorski tim. Na čelu Manchesterova dugo je sjedio Bobby Charlton, koji me 100% posto podržavao primijetivši kakav posao radim s mladom momčadi".

"Gradili smo zajedno nogometni klub, nismo slagali momčad za jednokratnu uporabu. Korak po korak, ako radiš dobro, približavaš se cilju koji si zacrtao."- priča Ferguson.

Još uvijek se, kaže, nije umorio od posla, niti mu je nakon tolikih godina treniranje dosadilo.

"U prošlosezonskom prvenstvu osjećao sam se jednako dobro kao prve godine kad sam preuzeo momčad. Pobjeđivanje je moja droga. Ovog trenutka uopće ne razmišljam o danu kada ću napustiti klupu Uniteda."- zaključio je.

Totalsport
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara