AMERICAS CUP: ALINGHI POVEO 1:0

Švicarska jedrilica Alinghi pobijedila je u prvom finalnom ogledu izazivača na Americas Cupu u Aucklandu američkog krstaša Oracle BMW Racing.

Momčad vlasnika Ernesta Bertarellia sa kormilarom Russellom Couttsom sa Novog Zelanda vodila je od početka do kraja 18.5 nautičkih milja duge utrke zaljevom Hauraki, u kojem je puhao optimalni vjetar od desetak čvorova brzine. Konačan zaostatak Amerikanaca od minute i 24 sekundi svjedoči o mnogo boljem radu švicarske posade i kormilara Couttsa, koji je dosad dvaput osvajao Cup, ali za Novi Zeland.

´Ova pobjeda je došla nekako sama po sebi, na brodu ni u jednom trenutku nije bilo panike. Opušteno smo radili za razliku od prijašnjih utrka, kada smo doslovce ´konjski´ radili. Očigledno je da imamo brži brod i očekujem naš prolazak u finale sa maksimalnih 5:0´, riječi su člana posade Alingia Simona Daubneya.

U dosadašnjim ogledima kroz kvalifikacije i četvrtfinale Alinghi je pet puta bio brži od Oraclea, koji je samo jednom ostavio iza svoje krme Švicarce. Mada je najavljivao ´borbu do krvi´ novozelandski kormilar Oraclea Chris Dickson brzo se predao, štoviše, taktički je pogriješio sredinom utrke, kada nije popratio Couttsove manevre, te je ostao u području slabijeg vjetra, doks e razlika povećavala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Oni su jedrili vrlo pametno i nisu nam dali šansu. U nekim trenucima naš brod je išao brže i to je svakako opcija na kojoj ćemo poraditi u sljedećim utrkama´, kazao je Dickson.

Kontroverzni vlasnik Oraclea multimilijunaš Larry Ellison, koji je u projekt uložio čak 95 milijuna dolara, svoje jedriličarske ambicije morao je zadovoljiti ulogom 17. člana posade. To mjesto na brodu iza sviju je zapravo počasna pozicija, u koju momčadi pozivaju slavne osobe ili one koji plate dovoljno, a za Ellisona se to svakako može reći. Čovjek sa ogromnim jedriličarskim ambicijama morao je šutke gledati kako Švicarci ´tuku´ njegov brod i posadu s kojom mu je, po pravilima Cupa, bilo zabranjeno komunicirati.

Finalna serija jedri se na pet pobjeda, a pobjednik će se 15. veljače u velikom finalu za Americas Cup suprostaviti braniteljima naslova Novozelanđanima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara