AMERICA´S CUP: COUTTS NADMUDRIO BARKERA

Nakon dvije finalne utrke America's Cupa, švicarski Alinghi vodi 20 i na odličnom je puta da trofej najcjenjenijeg jedriličarskog natjecanja po prvi puta donese u Europu.

Za razliku od jučerašnjeg ´potopa´, branitelji naslova danas nisu imali problema sa svojom revolucionarnom jedrilicom. Jučer su Novozelanđani morali odustati nakon samo deset minuta zbog puknuća lantine glavnog jedra, kidanja jedara, a gotovo su se i potopili jer je voda prodrla u brod.

Današnja utrka je kasnila dva i pol sata zbog preslabog vjetra. I dok je jučer puhao vjetar između 20 i 24 čvora, danas nije prešao granicu od 11 čvorova. Pretpostavljalo se da takvi uvjeti odgovaruju Novozelanđanima i doista je bilo tako većinu utrke.

Na startu su poveli Švicarci, predvođeni skiperom Russellom Couttsom i taktičarom Bradom Butterworthom. No, već na prvom okretu vodstvo su preuzeli branitelji naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom utrke momčadi su se tri puta izmjenjivale u vodstvu, a Novozelanđani su bili bolji na četiri od pet okreta. Tri milje prije cilja imali su prednost od 30 sekundi pred Alinghijem, ali je u završnici Coutts uspio nadmudriti Deana Barkera i sa minimalnih sedam sekundi prednosti ući u cilj.

Couttsu, koji je sa Novozelanđanima osvojio America´s Cup 1995. i 2000. godine, ovo je 11 uzastopna pobjeda, čime je postavio novi rekord.

Za Švicarce je svakako najvrijednije saznanje da njihov brod nije sporiji od novozelandske jedrilice. Naime, nakon što su pet dana prije početka finala sa svojeg broda skinuli ´veo´, javnost je napokon saznala za tajno oružje branitelja naslova, tzv. ´hulu´ kojom su, ne kršivši pravila natjecanja, uspjeli povećati vodenu liniju broda.

Treća utrka finala na rasporedu je u utorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara