Americas Cup: I treća pobjeda Alinghia

ŠVICARSKI Alinghi na pragu je osvajanja Americas Cupa kao prva europska jedrilica nakon što je i u trećem finalnom dvoboju u Aucklandu svladala branitelje naslova iz Team New Zealanda, te u seriji na pet pobjeda vodi sa ogromnih 3:0.

Alinghi je u trećoj utrci vodio od starta do cilja, u koji je ušao sa 23 sekunde prednosti, a bivši članovi Team New Zealanda skipper Russell Coutts i taktičar Brad Butterworth još jednom su pokazali nadmoć nad mladom i neiskusnom momčadi Novozelanđana koju predvodi kormilar Dean Barker. Coutts je osvajao Cup za Novi Zeland 1995. i 2000., a svoju pobjedničku seriju od čak 12 pobjeda bez ijednog poraza u velikim finalima sada nastavlja i na švicarskom krstašu protiv svojih sunarodnjaka.

Kako se pokazalo da su obje jedrilice po brzini približno jednake, odluku u pobjedniku donose greške ili mudrost kormilara i posade, a tu su Švicarci posebno jaki. Samo minutu prije starta treće finalne utrke, Coutts je dobio izviješće svog meteorološkog tima sa obale, koje je uvažio i taktički izabrao desnu stranu regatnog polja, mada je u tom trenutku to izgledalo ludost. Nekoliko minuta kasnije, Barker i njegova posada bespomoćno je gledala kako Alinghi dobija svježi vjetar i bježi na osam dužina broda- velikih 26 sekundi na prvom okretu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Coutts i njegova posada ne rade pogreške, utrka je praktički bila odlučena jer su Švicarci rutinski odbijali napade Novozelanđana do cilja.

U 152-godišnjoj povijesti nastarijeg sportskog natjecanja na svijetu nikad se nije dogodilo da pobjednikom postane jedrilica koja gubi 3:0. Najveći preokret u finalu napravila je Australia II koja je u San Diegu 1983. gubila sa 2:0 i 3:1 od Amerikanca Dennisa Connera i njegova Libertya. Tada se u finalu jedrilo na četiri pobjede, a Australcima je uspjelo dobiti tri utrke zaredom i po prvi puta je pokal Americas Cupa naspustio Sjedinjene Države. Pokal su osim Amerikanaca i Australaca, dosad osvajali samo Novozelanđani.

Četvrta finalna utrka na rasporedu je u četvrtak, a peta u subotu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara