Americas Cup: Nova odgoda, ali zbog prejakog vjetra

ČETVRTA utrka finala Americas Cupa u Aucklandu doživjela je i petu odgodu, ovaj puta zbog prejakog vjetra u zaljevu Hauraki.

Finale nastarijeg sportskog natjecanja na svijetu pretvara se polako u farsu, jer je švicarski Alinghi i ovaj puta bio za regatavanje, a suci i branitelji naslova Novozelanđani protiv.

Momčad Ernesta Bertarellia vodi sa 3:0 u finalu i dvije je pobjede udaljena od prvog osvajanja Cupa za jednu europsku jedrilicu. Stoga je i razumljivo nestrpljenje posade Alinghia da konačno izađu na regatno polje po bilo kakvim uvjetima. Švicarci su danas prije starta utrke izašli sa oba svoja broda na vjetru jačine do 25 čvorova, a u marinu su se nakon pola sata vratili bez ikakvih oštećenja, što je bio dokaz da se utrka može održati bez opasnosti za skupocjene, ali krhke brodove.

No, to nije uvjerilo glavnog suca Novozelanđanina Harolda Bennetta, koji je opet držao regatu pod odgodom, a potom je odluka bila na Team New Zealandu, koji su odbili izlazak u najavljivanu oluju, jer su udari vjetra već tada prelazili 30 čvorova.


Četvrta utrka trebala bi se voziti u četvrtak, no meteo-prognoza u sljedeća tri dana predviđa olujne uvjere u Haurakiu, pa je izvjesno da će se farsa Americas Cupa nastaviti.

Zanimljivo je da je u povijesti finala Americas Cupa bilo i dužih odgoda, primjerice prva utrka finala 1899. između američke Columbie i britanskog Shamrocka odgađana je čak sedam puta zbog magle.

Stalne odgode donijele su i prvu ´žrtvu´ kod Alinghia, čiji je liječnik slomio nogu na tri mjesta igrajući nogomet.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara