AMERICAS CUP: NOVA ODGODA

I drugi dan zaredom odgođeno je polufinale izazivača za Americas Cup u Aucklandu, mada je vjetar bio samo jedan čvor iznad dopuštenih 19 čvorova brzine na startu u zaljevu Hauraki na Novom Zelandu.

Subota je već 17. dan u kojem se nije jedrilo na Americas Cupu i sve su veći pritisci jedriličara, medija i gledatelja da se pravila promijene. Čak je i predjednik Međunaodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge u petak izrazio razočaranje što se najbolji jedriličari i najbrži brodovi ne mogu natjecati i na umjereno jakom vjetru od dvadesetak čvorova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema pravilima Cupa, start nije dopušten ako je vjetar iznad 19 čvorova, no budući da Americas Cup traje gotovo šest mjeseci, posve su različiti uvjeti u zaljevu Hauraki u prosincu od onih u veljači, kada je na programu veliko finale. Ipak, mnogi zaboravljaju da granične brzine vjetra vrijede samo za start, zapravo predstartnu proceduru od pet minuta, u kojoj je pri jačem vjetru vrlo teško manevrirati 20-metarskim brodovima i postoji velika opasnost od sudara i oštećenja.

U jačem polufinalnom paru švicarski Alinghi vodi sa 3:0 protiv američkog Oracle BMW Racinga, koji će se najverovatnije za finale izazivača boriti u repesažu sa pobjednikom dvoboja između talijanske Prade i američkog OneWorlda, u kome je rezultat 1:1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara