Amsterdam odahnuo: Oklopna vozila spriječila direktni sukob, navijači koristili i Molotovljeve koktele

Amsterdam odahnuo: Oklopna vozila spriječila direktni sukob, navijači koristili i Molotovljeve koktele

Tekst: T.T.
Foto: AFP


DAN nakon utakmice Ajax-Dinamo Parool donosi opširan izvještaj o navijačkim neredima u Amsterdamu. U rekonstrukciji događaja taj list piše kako su se navijači koristili čak Molotovljevim koktelima. Poučeni primjerom od prije dvije godine tamošnji policajci problemu su pristupili maksimalno angažirano i sjajno su obavili posao. Spriječili su direktni obračun huligana, a ostalo se ubraja pod redovne probleme. 

> Video - 164 uhićena u Amsterdamu


> Video - Boysi harali ulicama Crvenih svijetiljki, 15 uhićenih

> Galerija - Oklopnici i policajci na konjima čuvali BBB tijekom pretresa po gradu

Sukobi navijača trebali su početi u popodnevnim satima kad su se u gradu susrele skupine navijača oba kluba. Policijske snage bile su spremne na njihov okršaj, a prema pisanju Paroola nisu imali lagan zadatak. U centru grada navijačke skupine sasvim su se približile jedan drugoj, te su se uz povike "Dođite skotovi, dođite" već sukobile. Počelo je uobičajeno, navijači su se gađali kamenjem, bocama, bakljama, a navodno su koristili i Molotovljeve koktele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je odmah uspjela razdvojiti dvije skupine, no već je bilo ozlijeđenih. Parool piše da je jedan navijač pogođen zapaljenim predmetom, te da su mu hlače počele gorjeti. Drugi incident dogodio se na ulazu u stadion, kad su se BBB-i sukobili sa zaštitarima nakon svađe zbog valjanosti ulaznice. I to je policija brzo smirila, a Parool piše kako je nogomet bio posljednje na što su navijači mislili u tim trenucima.

"Gomila kratko ošišanih mladića u crnim jaknama i džemperima nije mislila na nogomet. Teško se tu moglo razaznati tko je Ajaxov, a tko Dinamov navijač. Jedini prepoznatljivi dresovi bili su oni amsterdamskih policajaca. Ispred jednog kafića gostujući navijači počeli su izvikivati "Židovi, Židovi", što je dodatno razbijesnilo pristaše Kopljanika. Samo je dolazak oklopnih vozila i policajaca na konjima spriječio njihov direktni obračun uz rijeku Amstel".

Najžešći obračun dogodio se u blizini Ulice crvenih svjetiljki, a dio hrvatskih navijača policija je za vrijeme utakmice zadržala u kafiću Durty Nelly kako bi smirila tenzije. Parool piše da su navijači bili ogorčeni i još više željeli napasti, no dodaju kako su neki bili raspoloženi za šalu. Tako je, navodno, jedan od navijača s praznom kriglom pive prišao policajcu na konju želeći mu je predati.

Taj nizozemski list nadalje piše kako se skupina od 30-ak navijača nakon utakmice zaletjela prema nekoliko pripadnika gay populacije. Jednog su udarili u glavu i oborili na pod, nakon čega je ponovno intervenirala policija. Glasnogovornik amsterdamske policije rekao je jutro nakon borbe kako su svi policajci u gradu bili spremni na sukobe, te da zbog toga nije došlo do pravog okršaja.

Nizozemske agencije pišu kako je ukupno u policiji za vrijeme utakmice zadržano 130 pripadnika BBB-a, od kojih je 34 zadržano nakon utakmice. Njih 25 bit će suočeno s kaznenim prijavama. U Amsterdamu je ukupno bilo oko 600 pripadnika Boysa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara