Ančić: Odustajanje od Olimpijskih igara bila mi je najteža životna odluka

Ančić: Odustajanje od Olimpijskih igara bila mi je najteža životna odluka

"KAD JE Mario Ančić prošle godine obolio od mononukleoze koja mu je gotovo okončala karijeru, znao je da fizički neće više nikad biti isti. No, vratio se na teniske terene nakon dugog oporavka, ali njegovo zdravstveno stanje se poboljšalo u najgorem mogućem trenutku - uoči Olimpijskih igara u Pekingu", piše novinar američkog ESPN-a koji je o novom povratku "tenisača koji je bio predodređen za velike stvari" s Ančićem razgovarao u Stockholmu gdje je hrvatski tenisač ušao u četvrtfinale, iako se opet osjeća loše; već četiri dana ima visoku temperaturu.

"Prošle sam godine morao odustati od brojnih Grand Slamova i to je uvijek teška odluka. Ali Olimpijske igre su jednom u četiri godine i sve sam podredio nastupu u Pekingu. To mi je užasno puno značilo. Odustajanje od Olimpijskih igara mi je najteža životna odluka. Nakon toga sam se vratio kući i isključio mobitel. Samo sam želio neko vrijeme biti sam ili u društvu dragih ljudi", kaže Mario Ančić koji se nadao da će u Pekingu ponoviti uspjeh iz Atene gdje je prije četiri godine osvojio broncu u parovima s Ivanom Ljubičićem.

"Svaki put se vraćam sve jači"

"Prije dvije i pol godine vjerojatno sam bio u najboljoj formi i sve mi je išlo od ruke. Tada sam vjerojatno bio među predvodnicima ove nove generacije tenisača. Recimo samo da se stvari nakon toga baš i nisu razvile prema planu", kazao je Ančić koji je u siječnju ove godine bio 136. igrač svijeta, ali napornim se radom popeo do 31. mjesta.

Ančić zna da bi ga bolest opet mogla napasti u svakom trenutku, ali ne dopušta da ga to obeshrabri. Kaže kako izvlači snagu iz pisama obožavatelja, koji su također preboljeli mononukleozu ili neku sličnu bolest i koje je njegov povratak inspirirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad mi je postavljena dijagnoza, znao sam da će oporavak biti dugotrajan. Također sam znao da će bolest ostaviti posljedice jer tenis je daleko najzahtjevniji individualni sport. Ali ne mogu bježati i skrivati se od toga. Moram nastaviti dalje i svaki put se vraćati sve jači mentalno i fizički. Boriti se protiv bolesti kao što se borim na terenu. No, nadam se da je ovo bio zadnji put i da se više neće vraćati", kaže Ančić.

O kazni Davis Cup reprezentaciji zbog prebrze podloge: ITF je želio od nas napraviti primjer

Ančić je bio dio hrvatske Davis Cup reprezentacije koja je izborila povratak u Svjetsku skupinu pobjedom protiv Brazila u zadarskoj dvorani "Krešimira Ćosića", ali iza tog se meča i dalje vuku repovi. Brazilci su uložili tužbu kod Međunarodne teniske federacije jer je podloga bila brža od dozvoljenog zbog čega je Hrvatska kažnjena oduzimanjem 2000 bodova.

"Razgovarao sam s Brazilcima i svi smo se složili da smo igrali na puno bržim podlogama. Između dopuštenog i nedopuštenog je jako mala razlika. Mislim da su od nas željeli napraviti primjer i to me jako iznenadilo. Igrači su mi priznali da su ranije igrali na užasnim zemljanim terenima u vrlo lošim uvjetima pa nikom ništa", rekao je Ančić i najavio da će se Hrvatska žaliti na odluku ITF-a.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara