AROUND ALONE: ŠVICARAC STAMM NADOMAK I TREĆE POBJEDE

Švicarski jedriličar Bernard Stamm, koji plovi na jedrilici Bobst GroupArmor Lux, na pragu je i treće etapne pobjede na čuvenoj regati samotnjaka oko svijeta Around Alone.

Švicarac je slavio i na prethodne dvije dionice, na prvoj preko Atlantika od New Yorka do engleskog Torbaya, te drugoj od Torbaya do Capetowna na jugu Afrike. Treća etapa ove utrke od Capetowna do novozelandske luke Taurenga, dugačka oko 13.200 kilometara, najteža je od svih jer prolazi Južnim oceanom, najgorim morskim mjestom za život na Zemlji. Hladnoća, stalne oluje, samoća, ogromni valovi i opasnost od sudara sa ledenim santama prijetili su Stammu i još dvanaestoro jedriličara, sudionika jedne od najtežih ostalih sportskih natjecanja uopće.

Jedina žena u regati, hrabra Škotlanđanka Emma Richards, na začelju je poretka, jer joj je nagla promjena vjetra rasparala gotovo sva jedra, pa sada plovi na malom, improviziranom jedrilju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stamma čeka još otprilike dva dana jedrenja po povoljnom vjetru Tasmanskog mora do Taurange, a nekih 500-tinjak nautičkih milja iza je njegov najbliži suparnik Francuz Thierry Dubois na brodu Solidaires.

Mada će najverovatnije pobijediti i na trećoj etapi, Stamm još nije konačni pobjednik jer ga čekaju još dvije dionice - Tauranga-brazilska obala, te San Salvador-Newport, a na svakoj etapi se dodjeljuju bodovi za pozicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara