Asanović za Index komentira situaciju oko Bilićevog ugovora: Ako ode Slaven, idemo i mi!

OSTAJE li Slaven Bilić na kormilu reprezentacije ili nakon Eura napušta Vatrene i odlazi u neki bogati europski klub, pitanje je koje posljednjih dana s pravom brine hrvatsku sportsku javnost.

U cijeloj priči o Bilićevom novom ugovoru koja sad već polako počinje ličiti pravoj trakavici, zaboravili smo pozabaviti se sudbinama nekolicine ljudi za koje je i sam Bilić uvijek naglašavao da su  jednako zaslužni za hrvatski uspjeh kao i on sam. Riječ je stručnom stožeru, o "vatrenoj" četvorici i Bilićevim ljudima od najvećeg povjerenja s kojima je u paketu došao na kormilo nacionalne vrste.

Iako je jasno da je Bilić bio onaj koji je vukao konce i onaj čija je uvijek bila zadnja, nema sumnje da su Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Nikola Jurčević i Marjan Mrmić vrlo važni kotačići cijele priče, a nitko do sada konkretno nije odgovorio na pitanje što će biti s njima ukoliko Slaven Bilić uistinu ode. Namjeravaju li otići zajedno s Bilićem ili možda postoji mogućnost da postanu dio stručnog stožera trenera koji će sljedeći sjesti na užareni stolac?

"Ako se raziđemo, onda kud koji mili moji!"

Za Aljošu Asanovića nema dileme, ukoliko ode Bilić i on ide zajedno s njim. U razgovoru za Index "legendarni lakat" otkrio je da sve ovisi o Slavenu Biliću, ali i da još uvijek nije razmišljao o tome što će raditi ako ova garnitura napusti reprezentaciju.

"Moj stav je vrlo jasan, vjerujem i logičan. Mi smo svi, a tu mislim na Slavena i na nas pomoćnike, došli u jednom paketu. Mi smo dio tima i u ovom smo zajedno. Ako ode Slaven, otišli bi i mi. To je čisto i bistro", objasnio je Asanović.

Jeste li razmišljali o planovima u situaciji ako Slaven Bilić na koncu ipak odluči napustiti reprezentaciju?

"Iskreno da vam kažem, ja u ovom trenutku nisam uopće razmišljao o tome, govorim naravno u svoje ime. Svatko od nas razmišlja na svoj način, ali ja trenutačno razmišljam samo o sebi kao dijelu ovog tima. Naravno, ukoliko ne nastavimo voditi reprezentaciju razmislio bih što dalje, a onda kud koji mili moji. Apsolutno sve ovisi samo o Slavenu."

Branko Ivanković najavio je želju da postane Bilićev nasljednik, a s njim ste vrlo dobro surađivali još iz Vatrene reprezentacije kada je Ivanković bio pomoćnik Miroslava Blaževića? Ako se njegova želja ostvari, postoji li šansa da ipak ostanete kao dio njegovog stručnog stožera?

"Razumijem apsolutno kako razmišljate, ali realno, mala je šansa da se tako nešto dogodi. Tu se ne radi o tome da ja ne bi to htio, tu se radi o tome da to nije uobičajeno. Kad je Slaven dolazio on je izabrao svoj stručni stožer, koji je njemu odgovarao, a ako bi Ivanković došao na kormilo on bi izabrao nove ljude koji bi njemu odgovaralo. To se tako radi, ne samo u reprezentaciji, nego i u klubovima. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu Hrvatsku očekuje prijateljski ispit protiv neugodnih Škota koji ipak neće biti u najjačem sastavu?

"Kad je riječ o Škotskoj i o Hampden Parku, to znate i sami, uopće nije važno što oni neće biti u najjačem sastavu. Istina je da će njima faliti nekoliko kvalitetnih igrača, ali oni koji će ih zamijeniti, a koji su, ako se to može reći malo manje kvalitetni, dat će 120 posto da se dokažu. Nošeni podrškom publike bit će nam i teže nego da igraju oni najbolji."

Što očekujete od ove provjere?

"Naš je cilj prvenstveno odigrati jednu kvalitetnu, borbenu i čvrstu utakmicu i pokušati izvući ono što je za nas pozitivan rezultat, a pozitivan rezultat je sigurno ne izgubiti i pokušati, ako je moguće, pobijediti."

Nakon Eduarda, Ivan Rakitić je sljedeći na popisu ozlijeđenih. Nasreću, čini se da nije tako ozbiljno kao što su u prvi mah javili njemački mediji?

"To je na počeku, mora se priznati, izgledalo loše, lošije nego što zapravo jest. Ali nakon konzultacija sa Schalkeovim medicinskim timom jasno je da bi Rakitić trebao izbivati samo oko 3 tjedna i da bi sve trebalo biti dobro. Što je tu je, na to se ne može utjecati i ne isplati se onda niti živcirati... To je nogomet. Nažalost, ostali smo bez Eduarda što je veliki gubitak za našu momčad, a posebno mi je žao što se Rakitiću ovo dogodilo baš uoči Škota što je zapravo jedina ozbiljna provjera uoči početka priprema  za Euro."

Asanović je na kraju ipak izrazio oprez jer bi prerani Rakitićev povratak mogao biti dvosjekli mač koji bi mogao ugroziti nastup na Euru...

"Ipak, ozljede mogu biti čudljive, tako da treba biti oprezan. Ma nek' se on oporavlja i desetak dana dulje, ali da se pošteno oporavi."

Marko Petrak
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara