Atletika: Sve spremno za 13. Večernjakov Zagrebački maraton

TRADICIONALNI Večernjakov Zagreb maraton doživjet će u nedjelju, 10. listopada svoje 13. izdanje, a organizatori procjenjuju da će ulicama Zagreba trčati između tri i pet tisuća ljudi.

Organizatori su se potrudili i da sa ograničenim financijskim sredstvima naprave ugladnu maratonsku trku, ali i masovnu utrku građana na 10.540 metara, pa su stoga inicirali suradnju sa zagrebačkim fakultetima i srednjim školama ne bi li se odazvao što veći broj studenata i srednjoškolaca. Nastup u utrci građana slobodan je i bespalatan za sve, a svaki od sudionika dobit će na poklon majicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prava maratonska utrka na 42 kilometra i 195 metara privući će oko 300-tinjak maratonaca i maratonki, a novost je da će zagrebački maraton biti ujedno i prvenstvo Hrvatske, pa će se novčano nagrađivati i po tri prvoplasirana maratonca i maratonke iz Hrvatske. Posebne bonus-nagrade predviđene su i za maratonce koji zagrebačku stazu istrče za manje od 2:18, 2:15 i 2:12 sati, no to je s obzirom na težinu staze teško očekivati, mada u Zagreb dolaze priznati maratonci poput prošlogodišnjeg pobjednika Mađara Horvatha i Rusa Belosludceva, a kod žena je najavljena prošlogodišnja pobjednica i rekorderka staze (2:49.44) Mađarica Kinga Pracser.

Staza će obuhvatiti gotovo cijeli Zagreb, sa startom i ciljem ispred hotela Opera, a maratonci će trčati središtem Grada i oko Jarunskog jezera. Zagrebačkom maratonu sljedeće godine istječe licenca, pa će se pozvati međunarodni mjeritelji kako bi napravili novu, bržu stazu, buduća da sadašnja ima i dva veća uspona, istakli su organizatori iz Zagrebačkoga atletskog saveza Boris Stepinac i Milan Orešković.

Večernjakov Zagreb maraton je prošle godine dobio veliko priznanje ušavši u Srednjoeuropsku ligu, kao jedini maraton izvan Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara