Besek: Remi nije tragedija

DRAŽEN Besek samo je jedan od nogometnih znalaca koji je ovih dana preselio u Austriju. Zajedno sa Brankom Ivankovićem, Velimirom Zajecom i Igorom Štimcem, trener Varteksa biti će stručni suradnik nacionalne televizije u sklopu Europskog prvenstva.

S Besekom smo razgovarali uoči susreta s Austrijom na stadionu Ernst Happel u Beču.

"Po kvaliteti je bespredmetno razmišljati koja je bolja od dviju reprezentacija. Ako seciramo austrijske redove, teško se tu može naći igrač, iz bilo koje linije, koji bi mogao igrati u hrvatskoj reprezentaciji. Ali predstojeća utakmica nosi izazov i najvažnije je za nas da mi budemo dozirani onoliko koliko ćemo mi to željeti, a ne onoliko koliko će nam Austrijanci to nametati. Moramo biti spremni na njihovu agresivnost i sav onaj domaći entuzijazam koji će oni unijeti u tu utakmicu", kazao je za Index Varteksov trener i nadodao:

"Moramo se osloniti na našu pas igru, spustiti loptu na zemlju i biti ti koji će držati ritam i dominirati. Ne smijemo im dopustiti da krenu sa svojom prepoznatljivom igrom; s dugim loptama i traženju kontakata. Teren je dobar bez obzira na kišu koja je padala posljednjih dana i neće biti teško težiti pas igri."

Presing bi bio odgovor na njihov presing?

"Apsolutno. Moramo odgovoriti presingu i onda uz individualnu snagu naših igrača, u zadnju liniju dolaziti s loptom lice prema njihovim obrambenim igračima."

Možete li prognozirati rezultat?

"Većina daje Austriji šansu da će zabiti gol. Ja ne razmišljam na način hoćemo li mi primiti gol, jer jednostavno mislim da imamo ekipu koja može kontrolirati igru i prilagoditi se stanju na terenu. Za nas čak nije važno hoćemo li biti u negativi u toj utakmici, iako u to ne vjerujem, ali moramo biti spremni i na takvu situaciju i nakon toga pokušati se vratiti u utakmicu."

"Ja sam veliki optimist i ne vjerujem da nam Austrijanci mogu stvoriti prevelike probleme. Nešto im se može zalomiti eventualno kroz poneki prekid, ali ne vjerujem da nam mogu naškoditi u 90. minuta jer kvaliteta je toliko na našoj strani da jedna želja i volja domaćina ne bi smjela biti odlučujuća u ovoj utakmici."

Brine li vas napadačka suša naše reprezentacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je najmanje bitno tko će zabiti gol. Pogledajte kako je Niko Kovač postigao dva gola u posljednjim utakmicama, a to je isključivo zbog njegove individualne kvalitete, uletavanje u prostor na način na koji on to radi čini ga iznimnom kvalitetom i sasvim je svejedno hoće li on opet zabiti ili će to biti neki od napadača."

Besek je ukratko prokomentirao kakvo suđenje očekuje na utakmici s obzirom da bi Austrijanci mogli na nas raditi strašan pritisak kako bi došli u posjed lopte, a time i prekršaje na našim igračima:

"Način na koji mi igramo može se razbiti samo agresivnom igrom, a tu onda protivniku treba tolerantan pristup suca. Suđenje bi moglo biti otežavajući faktor za nas".

"Neriješen rezultat ne bi bio tragedija"

"Ne podcjenjujem Austriju jer ovo je ipak Europsko prvenstvo, ulog je ogroman i osobno niti neriješen rezultat ne bi doživljavao kao tragediju. Ali u nekoj perspektivi otežava nam posao ako izgubimo ta dva boda jer bi ih teško kasnije nadoknaditi. To bi nas puno skratilo u odnosu na bodove koje očekujemo. U ovoj utakmici moramo napraviti ono što se od nas traži, za nas je ona poput finala. Puno ćemo lakše doći do bodova protiv Austrije nego Njemačke ili Poljske, jer ako danas pobijedimo ne trebamo srljati u utakmicama protiv njih".

Možete nam reći tri igrača koja će obilježiti Euro?

"Teško je reći tko bih mogao obilježiti Euro jer ne znamo u kakvom su stanju svi ti igrači. Hoće li to biti jedan Fabregas ili Torres koji su pažnju na sebe skrenuli u utakmicama Lige prvaka, ili će to biti Ronaldo ili možda naši Luka Modrić i Niko Kranjčar teško je to zasada reći. Italija je također puna prekaljenih igrača. Puno će toga ovisiti o momčadima i načinu na koji će one igrati."

"Na početku turnira je jako teško odgovoriti na to pitanje, ali već nakon prvog kola moći ćemo reći koji od tih igrač bi mogao biti najbolji na Euru. Nezahvalno je dakle, prognozirati, a naravno da bih ja htio da to budu Luka Modrić ili Niko Kranjčar, koji su zajedno sa Srnom uz pratnju Nike Kovača motor naše momčadi. Volio bih da tako bude, jer ako oni budu glavni igrači Eura to znači da će Hrvatska daleko dogurati."

Foto: nogomania.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara