Bilić: Nema zabrinutosti, realizacija će doći

IZBORNIK Bilić u globalu zadovoljan je pobjedom nad Moldavijom, ali smatra da je pobjeda morala biti uvjerljivija.

> Nemamo Bearu, ali imamo Pletu: Hrvatska minimalno protiv Moldavije

"Moldavija praktički nije ni zaprijetila. osim u drugom poluvremenu kada nas je izvukao sjajnim obranama Stipe Pletikosa. Ova utakmica apsolutno je ostvarila svoju svrhu, pogotovo u prvom poluvremenu, koje je ispalo čak bolje nego što sam zamišljao. Zadovoljan sam pristupom, dominirali smo protiv protivnika koji nije klasa kakva nas očekuje na Euru, ali nije niti Andora. Djelomično sam nezadovoljan rezultatom, jer smo u prvom poluvremenu trebali zabiti još nekoliko golova, no, bile su neke faze u igri, kada bi akcija dobro počela, ali griješili u zadnjem ili predzadnjem pasu, a često smo prerano i na krivi način tražili promjenu strane." - rekao je Bilić.

"Drugo poluvrijeme bilo je dosta lošije od prvog"

Izbornik se slaže sa ocjenom da je drugo poluvrijeme bilo puno lošije od prvog.

"U drugom poluvremenu neke izmjene bile su prisilne, a neke iz predostrožnosti.  Neke igrače smo htjeli odmoriti, a iskoristio sam i maksimalni broj izmjena, no,  činjenica je da u drugom poluvremenu nismo djelovali toliko dobro, iako smo i tada imali svoje šanse. Razloga za to ima više: Neki igrači su npr. umorni i tromi od priprema koje su zaista žestoke, ali upravo taj rad na pripremama nama je sada važniji od ove utakmice. Drugi razlog je što ti igrači nikada prije nisu igrali skupa i naravno da je to izgledalo slabije, unatoč činjenici da su igrali na svojim prirodnim pozicijama", objasnio je izbornik.

"Sretan sam zbog Vukojevića"

Uslijedilo je par riječi o Petriću, Vukojeviću i Robiju Kovaču.

"Kovač je osjetio bol u tetivi i narednih dana će trenirati slabijim intenzitetom. Nakon pregleda znat ćemo više, ali vjerujem da nije ništa ozbiljno. u svakom slučaju, da smo igrali protiv Austrije Robi sigurno ne bi izlazio iz igre. Što se tiče Mladena, već prije nekoliko dana odlučio sam da danas neće igrati, što se tiče Vukojevića, njega puštam u Kijev. Pustio bi ga i da potpisuje ugovor pet dana prije Eura. On će se vratiti zadovoljniji. Po njega dolaze čarter letom i ide potpisati ugovor, a ne na probu. Čestitam mu na fantastičnom transferu u svjetski klub. To je dobro za njega, za hrvatski nogomet i za Dinamo Kijev, ali ne znam koliko je to dobro za Dinamo Zagreb. On će svakako napredovati u Kijevu, a sjajna je stvar za hrvatski nogomet da se igrač koji nije u prvom planu reprezentacije proda u tako jak klub. To je dokaz da proizvodimo kvalitetne igrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rakitić i Vukojević su prvotimci"

Izbornik je također napomenuo da je vrlo zadovoljan predstavama Rakitića i spomenutog Vukojevića, a zatim je objasnio zašto je iskoristio sve zamjene.

"Bilo bi čudno da Vukojević i Rakitić nisu pokazali da se na njih možemo ozbiljno računati. Svi naši igrači tu su jer nam trebaju, neki više, a neki manje. Razlike naravno postoje, neki su više standardni, neki manje, ali Vukojević i Rakitić su u rangu prvotimaca. Sad, hoće li oni zaigrati od prve minute na Europskom prvenstvu, to još ne možemo reći niti znamo. Što se tiče zamjena, iskoristio sam sve igrače jer nisam želio da neki igrači koji igraju manje u svojim klubovima dođu u Mađarsku bez utakmice u nogama. Ta Mađarska mora biti shvaćena kao da se radi o Austriji." - spremno će Slaven.

Stožer napustio Vučević koji ide u Hajduk, a dolazi Ivo Šušak

Gogi Vučević, Bilićev šef skautinga očito preuzima Hajduk, zbog čega je izbornik bio prisiljen reagirati. Novog stučnjaka za protivničke taktike pronašao je u Ivi Šušku.  Kontakti su počeli čim je Gogi dobio mig vodstva Hajduka.

"Da, to je problem za nas. Gogi je moj prijatelj i emocije su podijeljene. Ako je to to, ako preuzima Hajduk, drago mi je radi njega. On je pravi izbor za Hajduk, a da to ne mislim, ne bi kod mene bio šef skautinga. No, za reprezentaciju je to loša vijest. On će do početka prvenstva pratiti protivnike po programu, ali čim se pojavila opcija da bi on mogao preuzeti Hajduk, kontaktirao sam Ivu Šuška, a danas smo i definirali da upravo on preuzima mjesto šefa skautinga. Šušak kaže da je počašćen, ali to mogu biti sam ja. Dobio sam iskusnog, vrhunskog stručnjaka u timu." - napominje izbornik.

Bilić zabrinut zbog loše realizacije, Pranjić siguran na lijevom beku

Za kraj Bilić je malo progovorio o Pranjiću kao idealnom rješenju za lijevu stranu i slaboj realizaciji u današnjoj utakmici, zbog koje je, iako to ne želi priznati, malo zabrinut-

"Što se tiče Pranjića, da samo bio nesiguran u mogućnost da on ordinira po lijevom boku, ne bi bilo niti razgovora o tome. Šimunić je bio konstantan na lijevom boku i s njim smo bili zabetonirani, ali odlučili pronaći balans i olakšati igru prema naprijed Rakitiću ili Kranjčaru, ovisno tko bude na toj poziciji. Pranjić je naša prva opcija za lijevi bok i to bi bio da je zabio dva autogola protiv Moldavije. Slaba realizacija? Realizacija se doći. Imali smo neke prilike, ali nisu to bile šanse koje se ne smiju promašiti. A i nedostaju nam tri igrača, Petrić, Kranjčar i Srna koji su realizatori i genijalci koji mogu prepoloviti protivničku obranu." - za kraj će Bilić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara