Bilić se odlučio za Rakitića: Petrić platio ceh, Kranjčar i dalje nezamjenjiv

SLAVEN BILIĆ već je odlučio kakvu će momčad suprotstaviti Nijemcima u četvrtak na stadionu Worthersee u Klagenfurtu.

Trening otkrio Bilićeve rošade

Za Njemačku će veznjaci  trebati trčati s loptom, a ne za igračima

Blijedo i konfuzno izdanje u drugom poluvremenu na Prateru, gdje je Austrija za nas izgledala kao Brazil (protiv kojeg smo na SP-u u Njemačkoj izgubili, ali smo odigrali za klasu bolju utakmicu nego protiv Austrije), prisililo je izbornika na promjene već nakon prve Euro utakmice. Muke izbornika Slavena Bilića više nisu slatke kao nekad. Prije odlaska na EP guštali smo u spoznaji da imamo jednu od najjačih veznih linija nogometne Europe i uzdali se da upravo suradnja naših genijalaca može nadomjestiti izostanak Eduarda da Silve. Utakmica s Austrijom grubo nas je prizemljila i izbornik Bilić odlučio se za korekciju.  Protiv Njemačke će nam trebati više trke, ali ne za protivničkim igračima, kao što je bio slučaj na Prateru, gdje naš vezni red nije uspio zadržati loptu duže od jedne minute, pa su se Bilićevi genijalci trošili i potrošili hvatanjem protivnika.

Jedna, najviše dvije promjene

Izbornik Bilić nije odstupio od svoje vizije, niti se odlučio na drastične rezove, što bi vjerojatno bila pogubna varijanta. Umjesto da raširimo Austrijance, oni su rastegnuli nas. Proteklih dana u Bad Tatzmannsdorfu nagađali smo potez(e) izbornika. Pretpostavili smo da neće mijenjati puno, već jednog, eventualno dvojicu igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojba između Vukojevića i Rakitića

Pitali smo se hoće li trku u sredini izbornik tražiti preko Ognjena Vukojevića koji je spasio utakmicu na Prateru. U tom slučaju Bilić bi morao žrtvovati Petrića ili Kranjčara. Vukojević bi, dakako, igrao s Nikom Kovačem u sredini, izbornik bi Modrića povukao na lijevu stranu, a Kranjčara izvukao iza Olića. No, Bilić se odlučio za drugu varijantu. Shvatio je da momčadi treba  Ivan Rakitić.

Nezadovoljnik za nezadovoljnika

Hrvatska će protiv Njemačke, sudeći prema onome što smo vidjeli na popodnevnom treningu, posljednjem prije puta za Klagenfurt, zaigrati u formaciji 4-4-1-1.  Iz udarne postave ispada Mladen Petrić, koji je na pripremama i u susretu Austrijom dokazao da nije u pravoj formi. Umjesto Petrića u sastav ulazi Ivan Rakitić, koji je na press konferenciji još jednom izrazio nezadovoljstvo ulogom rezerve. Rakitića će Bilić izvući na lijevu stranu, dok će Niko Kranjčar zaigrati na mjestu polušpice, iza isturenog Ivice Olića. Rakitić će tako praktički biti naša druga polušpica. Igrač je izvrsnog driblinga i jakog udarca. Za Nijemce, doduše, nije enigma, ali na Euru gdje se varijante teško mogu sakriti, taj segment ne bi trebao biti odlučujući.

Odsječeni Olić će sa Kranjčarem iza leđa imati s kim igrati

Iako je Rakitić u šesnaestercu opasniji od Nike Kranjčara, teško možemo očekivati da će njih dvojica mijenjati pozicije. Jer ostaviti Kranjčara i Pranjića na lijevoj strani gdje ordinira Lahm bilo bi ravno samoubojstvu. Zato će Kranjčar igrati na poziciji gdje su ga mnogi i prije gurali i gdje se neće toliko trošiti na defenzivne zadatke. Olić će tako imati s kim igrati, što protiv Austrije nije bio slučaj.  No, u prvoj utakmici zakazali su bokovi, što automatski znači povlačenje unazad vezne linije i odsječenost napadača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara