Bilić: U Skopju se ne moramo nadati dobrom terenu

NEŠTO više od 24 sata uoči utakmice života Slaven Bilić i njegovi reprezentativci otputovali su u Skopje. Glavni grad Makedonije sutra će nam, nadamo se, ponuditi posljednju potvrdu rada i truda koji hrvatski reprezentativci ulažu u kvalifikacijske utakmice već godinu dana - potvrdu vize za Austriju i Švicarsku.

Svaku utakmicu Hrvatske i Makedonije moraju obilježiti priče o tenzijama, susjedskom rivalitetu, uspomenama iz Jugoslavije... Ni ova nije bila nikakva iznimka. No, Slaven Bilić se u Skopje vraća s posebnim guštom. "Jako nam je drago što idemo u Skopje, posebno nama malo starijima. Za Makedoniju nas ipak vežu uspomene", pričao je izbornik na kratkoj konferenciji za novinare uoči leta.

Iako je kao sudionik konferencije za novinare uz izbornika bio najavljen i kapetan reprezentacije, Niko Kovač nije se pojavio. U posljednji tren novinarima je priopćeno kako kapetan neće doći. On je sve što je imao reći očito već rekao: tko su njegovi favoriti zna svaki Hrvat koji je posljednjih tjedan dana makar jednim okom bacio pogled prema televizijskom ekranu. No, govora o politici danas ipak nije bilo.

"Olićeva ozljeda malo nas je poremetila"

Nakon što je poručio kako danas nema velikih novosti koje bi mogao priopćiti javnosti jer se ništa od sinoć nije promijenilo, izbornik je dodao kako ih je nenadana ozljeda Olića ipak malo poremetila. "Nije ništa ozbiljno, ali ipak je to opstrukcija. Imamo neke svoje kombinacije, sustave, ali o svemu ćemo tome odlučiti uoči susreta." Dijagnoza od jučer i dalje stoji. Petrić i Eduardo počinju od prve minute, a Olić bi trebao biti spreman uskočiti s klupe kada i ako to bude potrebno.

No, u međuvremenu se pojavila i još jedna briga, koja Bilića ipak nije zatekla nespremnog. "Teren u Skopju je loš, to smo znali otkad smo vidjeli da se tamo u srijedu igrala utakmica Vardara i Partizana. Naravno da bi nama odgovarao dobar teren, ali tome se ne moramo nadati. Travnjak će, u najboljem slučaju, biti u rangu onoga u Čatežu. Koji je daleko od idealnog. No, trenirali smo na njemu nekoliko dana i znamo da možemo igrati i u takvim uvjetima", podvukao je Bilić.

Makedonija je jaka, mi smo bolji

Da je Hrvatska u ovom susretu izraziti favorit sasvim je jasno, usprkos svim najavama i usiljenom optimizmu koji ovih dana stiže od negdašnjih nam susjeda. Bitna je odlika Bilićevog rada što sve protivnike shvaća s jednakom ozbiljnošću, jednako se priprema za utakmice protiv Engleske i protiv Andore. Makedonci ničim ne mogu iznenaditi.

"Već danima pričamo samo o njima. Analizirali smo ih, gledali DVD-e, raspravljali o svim detaljima. Makedonija je jaka ekipa i to nije nikakva floskula, ali mi vjerujemo u svoju snagu. Očekujemo pobjedu i tako ćemo se i postaviti", kaže Bilić, koji se ne nada nikakvim ustupcima samo zato što Makedoncima ovaj susret bodovno ništa ne znači.

"Naravno da će biti teško. Ali ne zbog nekakvog rivaliteta, atmosfere ili specifične situacije jer smo nekad bili u istoj državi. Bit će teško jer su Makedonci kvalitetna ekipa. To nije neugodan protivnik ili protivnik koji može iznenaditi. Oni su jednostavno kvalitetna momčad, ali mi smo bolji", zaključio je Bilić svoje izlaganje. Vremena više nije bilo, avion je već dovoljno dugo čekao svog posljednjeg putnika. Slaven Bilić za Skopje je poletio kao pobjednik, s istim će se epitetom, nadamo se, i vratiti.

P.V.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara