Bilić: Voditi Hrvatsku je kao voziti Space shuttle, ne možete to raditi bez pritiska

Foto: AFP

SLAVEN BILIĆ je u Londonu opet dočekan poput zvijezde. Skupila se na Wembleyju sva sila domaćih i stranih novinara, a jedne i druge je najviše zanimalo što je hrvatski izbornik mislio kad je rekao da su Englezi izgubili svoj "englishness".

> Hrvatska reprezentacija odradila trening u hramu nogometa

> Capello: Hvala gospodine Biliću što mi asistirate u motivaciji igrača!

> Bilić: Dobili smo još jedan udarac, ali ne idemo na Wembley spuštenih gaća

> Ivić: Žao mi je, ali Bilićeva reprezentacija ne igra nogomet kakav će se igrati na SP-u

> Hrvatska ostala i bez Jurića: "Samo još da nam se ne dogodi nešto s avionom"

> "Bilić očajnički želi izbjeći reprizu Zagreba"

> Engleska - Hrvatska dvije godine kasnije: 13 novih lica na travnjaku

> Englezi puni samopouzdanja: Bolji smo nego prije dvije godine

> Ian Wright: Defoe je sjajan igrač, ali Heskey je bolje rješenje za Hrvatsku

> Štimac: Englezi neće znati kako zaustaviti Kranjčara

> Adams: Bilić nas provocira jer je zabrinut

"To je krivo preneseno. Kad sam to rekao, ja sam njih ustvari hvalio. Nisam rekao da im nešto nedostaje, samo da pod Capellom igraju organiziranije nego prije. Nema više onoga da će natjerati protivnika u njegov šesnaesterac. Stalno kontroliraju igru, protivniku ostavljaju jako malo prostora, ne preuzimaju prevelik rizik, u završnicu dolaze sa manje igrača, ali ipak zabijaju jednako golova kao i prije", kazao je Bilić.

Hrvatske novinare interesiralo je u kakvom ćemo sastavu sutra istrčati.

"Znam sastav", bilo je sve što je Bilić o tome rekao napomenuvši još jednom da su neigranje Čarlija, Luke, a sada i Jurića veliki hendikep, ali ne i alibi.

"Sve što smo napravili posljednjih godina nije djelo nekolicine igrača, već jedne grupe ljudi koja malu nogometnu naciju kao što je hrvatska već dugo drži u najboljih deset. Tko god sutra istrči na teren, odigrat će na nivou koji Wembley zahtjeva."

Na redu su zatim došla i pitanja engleskih kolega. Naglasak je bio na utakmici koja je prije dvije godine odigrana u hramu nogometa, na Eduardovom "simuliranju" i na ostalim antihrvatskim natpisima koji ovih dana pune stranice engleskih tabloida.

"Znamo da se stvorila velika buka oko ove utakmice, ali vi gledate i pratite nogomet i ako ste gledali Hrvatsku proteklih godina znate da nismo prljava ekipa. Ja sam siguran da nas Englezi poštuju danas, a nisu nas podcijenili ni prije dvije godine", rekao je Bilić.

"Hrvatska je navikla biti na Svjetskim prvenstvima"

Pitanje bi li za Englesku bila katastrofa da se je kvalificira na Svjetsko prvenstvo Bilić je dočekao sa satiričnim smiješkom.

"Imate sedam pobjeda u sedam utakmica i tri meč lopte. Bi li bila katastrofa? Ne bi. Zadnji put kad ste ispali s Eura, katastrofa je trajala nekoliko tjedana, a nakon toga su se svi opet vratili Premierligi", kaže Bilić i objašnjava da je situacija kod Hrvata sasvim drugačija.

"Nama nacionalna momčad znači jako puno jer nemamo tako jaku ligu. Naravno da svaka reprezentacija želi ići na Svjetsko prvenstvo, a to se posebno odnosi na reprezentacije koje su navikle biti tamo. Mi smo navikli. Hrvatska nije propustila niti jedno Svjetsko prvenstvo otkad je postala nezavisna", misli Bilić.

Poraz u Zagrebu. objašnjava Bilić, neće biti dodatna motivacija.

"Ne treba nam dodatna motivacija, svi znamo kakva je situacija u našoj skupini, a uostalom niti prijateljska utakmica protiv Engleske na Wembleyju ne može biti sasvim prijateljska", kaže Bilić.

Na meti engleskih novinara Eduardo da Silva je još od utakmice Lige prvaka protiv Celtica. Halabuka oko njegovog navodno namjernog simuliranja ne stišava se ni danas, Englezima daje dodatnu municiju uoči vrlo važnog susreta. Engleze je zanimalo je li Bilić pričao s Duduom.

"Ne, nisam pričao s njim, on tek sad dolazi iz Brazila... Pa naravno da sam pričao! Pričamo svaki dan. Dudu je kompletna osoba. Ja njega znam i siguran sam da nije namjerno simulirao, ali još važnije je da on to zna. Kad čovjek zna da je sto posto dobar i pošten, ništa što se govori ne može mu nauditi", rekao je Bilić iako je sam svjestan da će Eduarda navijači dočekati na nož.

"Vidjeli ste što se dogodilo na Old Traffordu."

"Pritisak je dio posla"

S obzirom na situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi uoči derbija, engleski novinari su pitali je li pritisak za Bilića postao prevelik.

"Pritisak je dio posla, ovaj posao se ne radi bez pritiska. Ne možete voziti Space shuttle i ne osjećati pritisak", metaforično zaključuje Bilić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara