Blatter: Neka igraju samo Englezi za Veliku Britaniju

Blatter: Neka igraju samo Englezi za Veliku Britaniju

FIFIN predsjednik Sepp Blatter javno predlaže da u olimpijskoj nogometnoj selekciji Velike Britanije na OI 2012. u Londonu nastupaju samo engleski nogometaši.

Blatter apelira na sva četiri britanska nogometna saveza da se u nogometnu selekciju Velike Britanije na Olimpijskim igrama u Londonu uvrste samo engleski nogometaši.

- Time ćemo izbjeći dugačke i beskonačne razgovore i dogovore između četiri britanska saveza. Razgovarao sam s čelnicima Škotskog nogometnog saveza, i oni su mi priopćili da njihovi igrači neće igrati u kombiniranoj britanskoj selekciji. I doista, kada bi se na Igrama sastavila kombinirana britanska reprezentacija igrača iz sve četiri zemlje, poteglo bi se pitanje kako u jednoj momčadi mogu igrati igrači iz četiri različita nogometna saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportaši iz Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske natječu se u svim olimpijskim sportovima pod istom zastavom, Velike Britanije. Međutim, ove četiri zemlje u nogometu već 62 godine, još od 1946., uživaju privilegiju zasebnog nastupanja na svim Fifinim natjecanjima. Budući da se pravo nastupa na nogometnom turniru Olimpijskih igara stječe kroz nadmetanja mladih reprezentacija, igrača do 21 godine, Velika Britanija već dugo nije mogla nastupiti na nogometnom turniru s obzirom da njezine četiri zemlje nastupaju kao četiri različite reprezentacije, Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

No, s obzirom da je London domaćin Igara 2012., Velika Britanija je, dakako, dobila automatsko pravo nastupa i na nogometnom turniru. Iako je Fifa u početku sugerirala kombiniranu britansku selekciju, Blatter je promijenio stajalište.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara