Blatterov multinacionalni trijumf: Na terenu maksimalno deset stranaca

FORMULA "šest domaćih plus pet stranaca", uvajanje novoga antidopinškog kodeksa i raskid suradnje s Mastercardom rezultati su kongresa Međunarodne nogometne federacije (Fifa) u Sydneyju.

Predsjednik Fife Sepp Blatter nastavlja borbu protiv multinacionalnosti europskih nogometnih klubova na svoj način. Iako upozoravan o nemogućnosti sprovođenja u djelo pravila po kojem bi svaki nogometni klub na svijetu istodobno među 11 igrača na terenu mogao imati najviše pet stranaca, izgurao je svoju stvar do kraja.

Kongresnici su disciplinirano izglasali Blatterov prijedlog: za je glasovalo njih 155, protiv pet, uz 40 suzdržanih.

Ruku je podigao čak i Michel Platini, predsjednik Europske nogometne federacije (Uefa), unatoč činjenici da bi ga takva odluka mogla dovesti u neugodnu situaciju; kako s liderima Europske unije, tako i s vodstvom najboljih/najbogatijih europskih klubova.

"Moramo biti vrlo oprezni. Tridesetak europskih nogometnih saveza riskira sudske procese zbog toga kompleksnog pitanja", izjavio je Platini.

Pravilo bi na snagu stupilo najranije 2010. godine, i to s modificiranom formulom od najmanje četiri domaća igrača u svakom sastavu. Godinu dana potom išlo bi se na varijantu “pet domaćih, šest stranih”, a 2012. konačno na “šest domaćih, pet stranih”.

Blatteru i Platiniju slijede mnogobrojne diplomatske aktivnosti s europskim zakonodavcima i s moćnim klubovima. Pravilu je svrha očuvati nacionalni identitet reprezentacija, a Europska unija smatra ga protuustavnim jer krši zakon o slobodnom cirkuliranju radnika-državljana Europske unije između svih zemalja članica iste.

U petak je Fifa također ratificirala novi kodeks Svjetske antidopinške agencije (WADA). Fifa se dosad suprotstavljala važećemu Wadinom pravilniku po kojem se svakom sportašu uhvaćenom u prvom slučaju dopinga automatski izriče dvogodišnja suspenzija tvrdeći da se momčadski sportovi ne mogu izjednačavati s pojedinačnima, te da svaki slučaj treba promatrati zasebno.

Na koncu, Blatter je objavio da je poreznu 2007. godinu Fifa završila s profitom od 49 milijuna dolara. Prihodovna stavka iznosi 882, a rashodovna 833 milijuna dolara. Dobro poslovanje nije pomutila čak niti isplaćena kompenzacija Mastercardu od 90,000.000 dolara koju je kreditna organizacija izvukla sudskim putem.

Fifa je svog partnera oštetila, jer je jednostrano prihvatila ponudu njihova konkurenta Visa Internationala za sponzorstvo Svjetskih prvenstava 2010. i 2014. godine, premda je Mastercard na to imao pravo prvenstva po ugovoru.

D.R./Totalsport
Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara