Blatterovom glavnom tajniku prijeti 9 godina suspenzije iz nogometa

Blatterovom glavnom tajniku prijeti 9 godina suspenzije iz nogometa

Foto: Hina

GLAVNI istražitelj Etičke komisije Međunarodne nogometne federacije (FIFA) predložio je devetogodišnju suspenziju glavnog tajnika Jeromea Valckea (55) zbog sumnje u korupciju.

Valcke je suspendiran u listopadu prošle godine zbog sumnje u korupciju i preprodaju ulaznica za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu po pet puta većim cijenama od prodajne. Nakon pokretanja istrage Valcke je razriješen dužnosti po hitnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegova suspenzija je danas istekla, ali je produžena na još 45 dana, a glavni istražitelj Cornel Borbely je predložio suspenziju na devet godina i 100.000 dolara kazne.

Valcke je došao u FIFA-u 2003. godine kao direktor marketinga, ali je u prosincu 2006. dobio otkaz nakon neuspješnih pregovora s kreditnim kompanijama. Osam mjeseci kasnije postavljen je za glavnog tajnika FIFA-e i nadgledao je pripreme za Svjetska prvenstva 2010. u Južnoj Africi i četiri godine kasnije u Brazilu. Mediji ga povezuju s isplatom 10 milijuna dolara mita bivšem dopredsjedniku Jacku Warneru u aferi oko dodjele domaćinstva SP 2010.

Prošlog mjeseca predsjednik FIFA-e u odlasku Sepp Blatter i predsjednik UEFA-e Michel Platini su suspendirani na osam godina i u tom razdoblju ne smiju obnašati nikakvu funkciju povezanu s nogometom. Etički odbor FIFA-e nije podržao optužnicu za korupciju protiv Švicarca i Francuza nego ih je smatrao krivima za zlouporabu položaja, sukob interesa i nelojalno vođenje. Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 80.000 švicarskih franaka (74.000 eura), dok je Blatter dobio manju novčanu kaznu od 50.000 franaka (46.295 eura).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara