Boban: HNS je kriv za katastrofalno stanje u hrvatskom nogometu, Bandić laže

Boban: HNS je kriv za katastrofalno stanje u hrvatskom nogometu, Bandić laže

ZVONIMIR BOBAN komentirajući stanje u Dinamu rekao je kako spas kluba vidi u privatizaciji. Tvrdi da je Milan Bandić lagao kada ga je optužio da ga više zanimaju novci koje će zaraditi u Italiji od Dinama.

Kako sam kaže u intervjuu za Sportske novosti, s Bandićem se susreo na njegovu inicijativu, ali ne zna zbog čega je Bandić nakon sastanka "požurio novinarima“. Boban smatra da su Dinamu potrebne korijenite promjene jer bez njih nema napretka, kao ni mogućnosti za bilo koga da tamo radi u normalnim uvjetima. O svom honoraru koji je trebao dobiti od Sky Sporta s Bandićem nije pričao, pa ne razumije odakle Bandiću informacije o 500 tisuća eura.

Privatizacija je, prema Bobanu, jedini smjer u kojem bi se hrvatski nogomet trebao razvijati. "Ova neprirodna stvarnost udruga uništit će nogomet. Ne zna se tko za što odgovara, tko što treba raditi, toliko je neozbiljnosti u velikom protoku novca da čovjek ne povjeruje“ – rekao je za Sportske novosti te dodao: “No, nekome je zgodno baratati neistinama što samo potvrđuje mutljavinu odnosa u cjelokupnom hrvatskom nogometu. Samo kod nas Izvršna vlast upravlja zakonodavnom. Tako je svugdje, počev od HNS-a. U tom cirkusu doista ne želim sudjelovati.“

Smatra kako se po pitanju nogometa trebamo ugledati na Europu i velike klubove poput Milana, Real Madrida ili Manchestera koji su svi privatni i gdje se jasno zna tko je vlasnik. Jedino tako je moguće u klubu uspostaviti red. Druga je stvar, kaže, što nekima upravo taj nered u hrvatskom nogometu odgovara.

Boban je u svakom slučaju spreman raditi i dokazivati se, ali kaže da ne želi marginalne usluge jer mu nije do slikanja i pojavljivanja u novinama. Želi raditi na poboljšanju stanja u hrvatskom nogometu i povratku publike na stadione. Treba raditi puno i na omladinskim školama, kaže Boban dodajući da je vidio mlade reprezentativce koji se ponašaju kao da su svjetski igrači, a ne znaju osnovne stvari poput štopanja lopte. A nisu sami krivi za to.

Smatra da se on i njegovi suigrači koji su navikli na kvalitetno uređene lige i klubove u čistim tržišnim odnosima, teško mogu naviknuti na ovakvu situaciju. Da je drugačije, nitko od njih ne bi imao ništa protiv da se angažira jer svi žele ostati u nogometu. Smatra da bivši igrači razumiju stvari i da je dobro da im se povjeri struka kao najvažniji klupski segment. Bayern je, kaže, najbolji primjer za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na slučaj Prosinečki kao na nešto što nikako ne čudi. Prosinečki je unio sebe u Zagreb, njegov doprinos je bio vidljiv ali su mu se ubrzo u stručnu politiku počeli miješati oni koji o tome ne znaju ništa, smatra Boban.

"Eto, što bi vrijedilo da Boban, Prosinečki, Šuker ili netko četvrti dođe u Dinamo ili HNS, pa mu onda amateri, koji su tamo iz tko zna kojih razloga, diktiraju što im je raditi. Kad te vlasnik angažira postoje jasni poslovni odnosi i njegov će interes biti da slijedi struku.“ – naglasio je za Sportske novosti.

Nada se da će novi Zakon o sportu dovesti do nekih promjena, ali naglašava da je za loše ozračje i nejasnu perspektivu klubova kriv HNS koji se godinama bavi samo A reprezentacijom. Klubovi sve više propadaju, ne proizvode nove igrače, ne privlače publiku, ali privlače sve one koje žele zadovoljiti vlastite interese.

Što se tiče Mamića, Boban kaže kako je on "svojom i tuđom krivnjom ili voljom“ najeksponiranija osoba Dinama, ali da bi najlakše bilo sve svaliti na jednu osobu. Smatra da je Dinamo loše vođen, ali zamjera i situaciju u kojoj je normalno da glavni operativac kluba ima pod kontrolom veći broj igrača koje privatno plasira na domaće i strano tržište. Zaključuje da je riječ o sukobu interesa koji u startu ruši kredibilitet i tog operativca i klupskog vodstva.

Barišića  je Boban ocijenio kao fina gospodina koji jako voli nogomet i stalno pomaže. Pitanje je samo komu vjeruje, jer milijune koje netko donese u klub treba dobro uložiti inače dolazi do propasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara