Bračun: Iz ovih stopa doletio bih na Marakanu

SRPSKI televizijski kanal SOS emitiranjem serijala "Sjećanja", u kojem se repriziraju svi prijenosi susreta reprezentacije bivše države, Zvezde i Partizana umnogome je razveselilo ljubitelje noogometa u susjedstvu, ali i probudilo uspomene samih aktera.

Jedan od njih, aktualni trener Rijeke Milivoj Bračun 1987. godine sudjelovao je u povijesnoj pobijedi Crvene Zvezde nad Real Madridom.

"Igranje za crveno-bijele za mene je bila čast. Tu godinu provedenu u Beogradu nosim u srcu i rado je se sjećam. Čim smo slavnom Realu na Marakani zabili četiri komada, to znači da je Zvezda bila veliki i jaki europski klub. U svojoj kolekciji kazeta imam taj susret i često ga s apetitom pogledam." - priča Bračun novinaru beogradskog Sporta, dok u društvu supruge uživa pod opatijskim suncem.

"Bila je to fantastična utakmica s dva različita poluvremena. Prvo je bila prava rapsodija i fantazija u crveno-bijelom. Real je tada sličio na mali provincijski klub! Sačuvali smo čast nogometa, no onda je došlo, za nas slabo drugo poluvrijeme. Opustili smo se, primili dva komada i na kraju slavili samo s 4:2." - prisjeća se naš strateg, posebno se osvrčući na skrivljeni jedanaesterac kojeg je Hugo Sanchez pretvorio u pogodak za bogate Madriđane.

"Namjestili su mi da budem krivac za jedanaesterac. Startao sam u naletu i primorao suca da pokaže na bijelu točku. Dogodi se svakom obrambenom igraču. No, tada smo zadovoljili cjelokupnu jugoslovensku sportsku javnost jer smo oborili Real. Bila je to velika pobjeda."

Bračun je karijeru nastavio u Španjolskoj i sa sudionicima beogradskog dvoboja često je prepričavao njegove detalje. "Butraguenu i Michaelu nikada nije bilo jasno zbog čega su Marakanu napustili pognutih glava." - otkriva trener Rijeke.

No, nosi li iz Begrada i neke bolne uspomene? Ili je uslijed kasnijih političkih zbivanja možda zažalio zbog vremena provedenog na Marakani? Postoji priča koja kaže da se nije želio odazvati srpskim novinarima tijekom susreta Dinama i Partizana 1997. godine...

"To nije istina! Nisam imao razloga da se ne odazovem jer se nikoga ne bojim. Bio sam na toj utakmici i poslije sam čak razgovarao s nekoliko beogradskih reportera. Nikada se nisam pokajao što sam nosio dres Crvene Zvezde i uvijek s ponosom ističem godinu dana provedenu u Beogradu. Iz istih sto­pa bih do­le­tio na Ma­ra­ka­nu, ka­da bi me čel­ni­ci Zve­zde po­zva­li da bu­dem trener, jer taj klub je ve­li­ko europ­sko i svjet­sko ime." - pravda se Bračun, napominjući da se i dan danas čuje telefosnki s Dikom Stojanovićem i Piksijem Stojkovićem.

"Dok sam bio u Španjolskoj, zaboravio sam i na Hrvatsku, a kamoli ne na Beograd. Međutim, ne može se bez prijateljskih kontakata. Iz beogradskih dana pamtim i dva susreta s Dinamom. Zagrepčane smo prvo nadigrali na Maksimiru 2:1, a u Beogradu čak 5:2. Tada je najviše patio Ćiro Blažević. Ostavili smo ga bez teksta." - za kraj će Bračun.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara