Branko Čulina preuzeo FC Sydney

OTAC Jasona Čuline, australskog Hrvata koji trenutno brani boje nizozemskog PSV-a, preuzeo je FC Sydney, čime je postao treći trener tog kluba u manje od godinu dana. 

49-godišnji Branko Čulina na klupu Sydneya privremeno je zasjeo još početkom veljače, nakon odlaska nekadašnjeg kapetana Engleske Terrya Butchera, inače velikog kritičara aktualnog stratega Gordog Albiona Stevea McClarena. Od kada je Čulina prvi čovjek struke, Sydney je upisao pet pobjeda (iz osam utakmica), uključujući i trijumf nad kineskim Shanghai Shenhuaom u Azijskoj Ligi prvaka. 

Bivši trener otpušten je nakon poraza u prvom krugu play-offa, a u Sydney je lani došao kao zamjena za Nijemca Pierrea Littbarskog. Prvu utakmicu kao full-time trener Čulina će odraditi već u srijedu, protiv indonezijskog Persik Kedirija, u Azijskoj Ligi prvaka.

Croatia Sydney FC još 1957. godine osnovali su hrvatski iseljenici, pristigli u Australiju nakon Drugog svjetskog rata. Nakon strahovitog pritiska predsjednika nogometnog saveza Davida Hilla i njegovih istomišljenika, koji su smatrali da etnički klubove koče razvoj nogometa u zemlji, klub je 1992. godine promijenio ime u Sydney CSC, zadržavajući i dalje hrvatski grb na dresovima, da bi godinu dana nakon Hill zabranio isticanje svih etničkih simbola i zastava.

"Naravno da me mnogo toga veže za moj rodni kraj, ali ja sam najveći živući fan australskog nogometa. Moj sin igra za Australiju, Australija je naš dom. Iako sam tijekom godina rada u Australiji doživio mnoge političke neugodnosti, nikada nisam okrenuo leđa svojoj zemlji." - kazao je Čulina stariji, uoči SP-a u Njemačkoj, kada je zbog međusobnog sraza Hrvatske i Australije bio drag sugovornik za medije.

Osim Jasona Čuline, boje Sydneya branili su i Tony Popović te Željko Kalac.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara