Brazilska samba na prvenstvu Europe

U DRUGOJ utakmici Eura na kojoj se sastaju Portugal i Turska, susret bi mogli odlučiti - Brazilci. Primjerice turski defenzivac Mehmet Aurelio, rođen je u Rio de Janeiru kao Marco Aurelio, dok je Luiz Felipe Scolari u portugalsku reprezentaciju doveo Deca i Pepea.

Pepe je tek prošlog kolovoza dobio portugalsku putovnicu i priliku da igra za tu zemlju iako se za njega zanimao i Brazil.

Pepe: Ponosan sam što igram za Portugal

"Odlučio sam da ću igrati za Portugal i na to sam ponosan. S Portugalom sam naučio biti pravi profesionalac", rekao je Pepe.

Deco je prije dolaska u Barcelonu igrao za Porto s kojim je osvojio Ligu prvaka. Rođeni Brazilac je igrao u portugalskoj ligi od 1997., a Scolari ga je pozvao u reprezentaciju šest godina poslije. Portugal je igrao protiv Brazila, a Deco je u prvoj utakmici za reprezentaciju zabio gol. Danas je ovaj veznjak jedan od glavnih igrača momčadi s kojom je igrao u finalu Europskog prvenstva.

Mehmet Aurelio ne zna tursku himnu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mehmet Aurelio je 2001. došao u turski Trabzonspor, a nakon pet godina igranja u ligi dobio je državljanstvo. Budući da nikad prije nije nastupao za Brazil, zaigrao je tursku reprezentaciju. Dio Turaka nije zadovoljan što 30-godišnjak igra u njihovoj reprezentaciji jer je prvi tamnoputi igrač koji je nastupio za tu zemlju. Osim toga, bio je na udaru kritika jer ne zna himnu zemlje za koju igra.

Aurelio, Pepe i Deco nisu jedini igrači koji su uzeli državljanstvo neke druge zemlje jer nisu mogli naći mjesto u iznimno jakoj brazilskoj reprezentaciji. Igrači iz te zemlje, igraju svugdje po svijetu i uvijek su vrlo tražena roba.

Guerreiro, Senna, Eduardo...

Igrač Legije iz Varšave, veznjak Roger Guerreiro će na Euru igrati za Poljsku, dok rođeni Brazilac Marcos Senna nastupa za reprezentaciju Španjolske.

Naravno, i mi imamo svoga Brazilca, Eduarda da Silvu koji je u kvalifikacijama za Euro bio uvjerljivo najbolji hrvatski strijelac. Njegova ozljeda je jedna od najgorih stvari koja se mogla dogoditi nacionalnoj selekciji.

M.Pa.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara