Capello se pravi Englez: Pobjeda nad Hrvatskom vratila nam je naš poznati engleski duh

Capello se pravi Englez: Pobjeda nad Hrvatskom vratila nam je naš poznati engleski duh

"NADAM se da smo napokon otresli majmuna s leđa", slikovito je odgovorio Fabio Capello na pitanje označava li demoliranje Hrvatske na Maksimiru renesansu engleskog nogometa.

"Ta pobjeda nam je bila važna zato što smo izgubili onaj engleski duh, izgubili smo svoju poznatu agresivnost, odvažnost, samopouzdanje. Nakon što se nismo kvalificirali na Europsko prvenstvo bili smo puni straha, posebno kad smo igrali na Wembleyju. Znao sam da ćemo bolje igrati u inozemstvu i to se pokazalo točnim", priča "don Fabio" koji se posljednjih tjedana, čini se, sasvim "poenglezio" i prisvojio si "poznati engleski duh". Još da nauči engleski jezik, neće mu biti kraja.

O Walcottu: Godine nisu važne, važna je kvaliteta

Govoreći o vraćenom samopouzdanju, posebno je Capello istaknuo svog heroja Maksimira, najveći dragulj engleskog nogometa koji se napokon pokazao u punom sjaju. "Kad sam uložio svoje povjerenje u Thea Walcotta imao sam neki osjećaj da će mi dati ono nešto posebno. Ali prevario sam se. Dobio sam puno, puno više nego što sam mogao očekivati", rekao je Capello, ali i odmah "stao na loptu".

"Sigurno će neki sad od njega očekivati da tako igra iz utakmice u utakmicu, a to nije moguće. Walcotta treba strpljivo čekati i tretirati ga jednako kao i sve ostale igrače", kaže Capello, kojeg je uvijek krasila vjera u mlade igrače. U Milanu je "izmislio" Demetrija Albertinija, u Romi Danielea de Rossija. "Godine nisu važne, važna je kvaliteta. Maradona je igrao već sa 16 godina, zato što je bio spreman. U redu, Maradona je jedan jedinstven, ali ja sam siguran da je Theo spreman. Mislim da je za trenera vrlo važna kvaliteta sposobnost procjene trenutka u kojem je mladi igrač spreman za igru", kaže Capello koji u svoju sposobnost procjene s razlogom vjeruje.

"Puno je teže osloniti se na mladog igrača u reprezentaciji nego u klubu. Tako nešto si možete priuštiti samo ako je jako dobar. Problem je što reprezentacija igra rijetko, mladi igrač odigra jednu utakmicu i onda mu javnost prema toj jednoj predstavi sudi idućih mjesec dana. Ista stvar vrijedi i za izbornika. Ako ne pobijedite utakmicu u kojoj ste u vatru gurnuli mladog igrača, svi će vas kritizirati jer niste odabrali nekog iskusnijeg. Mlade igrače je važno tempirati, dati im priliku da steknu iskustvo, ali oni koji su prava svjetska klasa iskoče odjednom i ostaju na vrhu", vjeruje Capello.

"Ako su strogi propisi palili u klubu, zašto ne bi u reprezentaciji?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su kritizirali "strogog" Capella koji reprezentacijom upravlja kao diktator nakon gostovanja u Zagrebu su zamukli. Više mu ništa ne mogu zamjeriti, ali i dalje Englezi ne mogu probaviti notornu listu koja je postala poznata kao "Deset zapovjedi" - propisi i zabrane kojih se svi igrači moraju slijepo pridržavati, a među kojima su i odredbe o zabrani mobitela, načinu odijevanja, obaveznim zajedničkim obrocima...

"Ne vidim što je tu čudno. To su jednostavni propisi kakve sam koristio u svim svojim klubovima. Zašto se engleska reprezentacija ne bi mogla usporediti s klubom u kojem je trener odgovoran za sve što se događa? Izbornik mora nametati svoje ideje i natjerati igrače da poštuju pravila, koja su se u prošlosti pokazala uspješnima", tvrdi Capello.

"Stranci u Premiershipu obogatili su engleski nogomet"

Uspjeh koji Capello spominje je onaj koji je ostvario s Milanom, Juventusom, Romom i Real Madridom. Gdje god je radio Capello je osvajao naslove pa već i samo letimičan pogled na njegovu biografiju odaje da Capello gotovo i ne zna gubiti. No, čak i za čovjeka koji je osvojio sve što je mogao, klupa engleske reprezentacije predstavlja izazov. "Ovo je za mene pustolovina, novi izazov. Način rada je drugačiji, puno je teže provesti ideje u djelo jer smo rijetko zajedno. Zato izbornik mora znati sažeti što želi od momčadi. A kako nitko ne može znati baš sve, važno je da se dobro upoznamo i učimo jedni od drugih", objašnjava engleski izbornik.

Capello nije jedan od onih koji Premiership kritiziraju zbog velikog broja stranaca i vjeruju da je reprezentacija zbog toga u vrijeme Macce Mousea pala na niske grane. Sad se, uostalom, pokazalo da Englezi mogu biti moćni kad ih predvodi pravi stručnjak. Zbog toga Capello smatra da različiti nogometni stilovi i ideje iz cijele Europe koriste engleskim igračima i unaprijeđuju njegov nogomet. Capello je ovu tvrdnju ilustrirao vlastitim primjerom. "Odnos igrača i stranog trenera s novim idejama obogaćuje igru. Ako se potrudite naučiti nešto novo, to može biti samo pozitivno. Uostalom, zato engleski klubovi i jesu najbolji u Ligi prvaka. Možda bi za mene bilo bolje da u klubovima igra više Engleza, jer bi imao širi izbor, ali ni ovako se ne mogu potužiti", kaže Capello kojem je kvaliteta važnije od kvantitete.

P.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara