Češka povela sa 1:0: Karlović pao nakon 78 aseva i četiri propuštene meč lopte

NAKON gotovo 6 sati igre i rijetko viđenog teniskog trilera, Češka je povela protiv Hrvatske. Radek Štepanek je sa 6:7, 7:6, 7:6, 6:7 i 16:14 svladao Ivu Karlovića.

Publika u porečkoj Žatici svjedočila je pravom teniskom klasiku. Kada meč traje gotovo šest sati (5:58) tijekom kojeg je Karlović zabio nevjerojatnih 78 as servisa i nije realizirao četiri meč lopte, malo je reći da imamo za čime žaliti. No, treba čestitati i Štepaneku koji je na koncu imao jače živce donivši prvi vrlo vrijedan poen Česima.

Prije Brno nego Poreč

Uz to treba naglasiti i da se prvi češki reket osjećao kao na domaćem terenu. U polupraznoj porečkoj Žatici, koja inače prima oko 4 tisuće gledatelja, većina navijača bili su Česi tako da je dojam bio kao da se igra u Brnu, a ne u istarskom gradu. Svaki poen za Štepaneka bio je nagrađen gromoglasnim navijanjem s kojim se hrvatska kazališna publika nije mogla, ali i nije htjela nadglasavati. Jedno polufinale Davis cupa zaslužilo je puno bolji tretman nego što su mu pružili stanovnici Poreča. Šteta...

Osim prva tri gema u kojima smo vidjeli dva breaka (po jedan na svakoj strani), ostatak meča bio je tipičan za Ivu Karlovića. Sva četiri seta otišla su do trinaeste igre, a kada to nije mogao biti slučaj i u petom, odlučujućem setu, onda se meč otegnuo do impresivnih 5 sati i 58 minuta. I kada smo već pomislili da će Karlović i Štepanek srušiti rekord od 6 sati i 22 minute, koji su do sada držali John McEnroe i Mats Wilander, Čeh je stigao do breaka kod 15:14 da bi u sljedećem gemu potvrdio pobjedu.

Rekord za utjehu

Karlović može žaliti za 10. i 33. gemom petog seta. Najprije je kod 5:4 na Štepanekov servis imao tri meč lopte da bi još jednu priliku zapucao kod 13:12. Jednostavno nije išlo. Utjeha mu može biti da je srušio rekord po broju as servisa u jednom Davis cup meču koji je do sada dijelio sa Gustavom Kuertenom (47), ali i uopće broj servisa koji je ubilježen na jednom tenis meču. Teško da će današnjih 78 aseva netko tako skoro prestići.

U drugom meču Marin Čilić igra protiv drugog češkog reketa Tomasa Berdycha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara