Ćiro: Budite ozbiljni, nema šanse da će Engleska prepustiti Ukrajincima bodove

Tekst: Vedran Buble
Foto: Cropix

HRVATSKA je teško stradala na Wembleyu, doživjevši najteži poraz od neovisnosti. Bila je to jedna kulminacija događanja oko reprezentacije u posljednjih godinu i pol dana i usudimo se reći gotovo normalan slijed događaja. Kao i nakon 98`, i velikog natjecanja, uslijedio je pad u igri, mediji su počeli sve glasnije negodovati, izbornik je postajao sve nervozniji, a igrači sve nesigurniji u svoje sposobnosti. A takvu Hrvatsku "tri gladna engleska lava" dočekala su u otočkooj jazbini nogometa kao laki plijen, užinu poput one andorske.

> Mafiozo deus ex machina: "Nakon budale s kišobranom, imamo čovjeka s planom"

> Capello: Možemo pobjeđivati i najjače na svijetu

> Video - Englezi analiziraju: Capello nadmudrio Bilića, katastrofalni Pokrivač i briljantni Lennon

> Srna: Dugo ćemo vremena pamtiti ovaj poraz

> Lennon zamijenio Walcotta na mjestu hrvatskog krvnika i heroja nacije

> Ponižena, deklasirana, osramoćena, devastirana, pregažena", birajte...

> Pokrivač: Nema opravdanja, iako dugo nisam igrao lijevog beka

> Video - Bilić: Nakon ovog poniženja moramo navijati za Englesku

> Bolna statistika: Najveći porazi hrvatske reprezentacije

> Bilić: Ovo je prizemljenje, oboljenje, poraz koji ostavlja trag

> Kako do dodatnih kvalifikacija?

> Od Berlina preko Beča do Londona: Hrvatski navijač opet u terenu!

> Capellovo najbolje poluvrijeme: Naljutio sam se kada smo primili gol!

> Tijek susreta

> Hrvatska invazija s Picadillyja krenula na Wembley

> Video: Mitski ogledi s Englezima - od Mrmića do Petrića

Pojedinačnih zamjerki na račun igre Hrvatske, mnogo je, a možda najeksplicitnija ona je da Bilić nikako neće da shvati kako NEMA pravog lijevog beka i kako je Pranjić najbolje rješenje na tom mjestu. Slaven i njegov stručni stožer moraju prihvatiti da Hrvatska nije imala kvalitetno rješenje za mjesto lijevog beka od Roberta Jarnija, kao i to da je to mjesto najlošiji dio momčadi. Dodatni eksperimenti nisu potrebni, treba samo ostatak momčadi formirati da što kvalitetnije pokriva tu stranu, da kvalitetnije čuva tu najslabiju kariku lanca. Kao što smo rekli, treba prihvatiti, makar nevoljko, kako je Pranjić trenutno najbolje rješenje za to mjesto.

Vratimo se na spomenutu 1999. godinu, kada je na klupi Hrvatske bio Miroslav Ćiro Blažević, naš današnji sugovornik, koji u debaklu na Wembleyu ne vidi nekakvu tragediju. To se u nogometu, kaže, događa i ma koliko to teško bilo, treba se prihvatiti tako: "Ne, nisam pogledao snimku nasreću, možda je bolje da to ni ne gledam. Znate, mislim da su ljudi od toga napravili preveliku dramu u Hrvatskoj. Nije to kraj svijeta, dogodi se to, pogotovo u nogometu.  Mislim da ne treba previše dramiti oko ovog poraza, pogotovo zato što smatram da smo prakitčki već u dodatnim kvalifikacijama", rekao je Ćiro Blažević.

"Imam ja svojim problema, ne želim se zamarati Hrvatskom"

"Istina, ovo je najteži poraz Hrvatske u njenoj povijesti, stvarno je težak, ali iskreno ja se ne želim previše zamarati s time. Nemam ja više nikakve veze s tom reprezentacijom. Imam ja svoj problem, moram sve napraviti kako bi Bosnu i Hercegovinu odveo na Svjetsko prvenstvo i nažalost nemam ni vremena ni snage zamarati se sada problemima Hrvatske", istaknuo je u razgovoru za Index Ćiro Blažević.

Ćiro ističe kako je rezultatom iz Minska Hrvatska već u dodatnim kvalifikacijama. Smatra kako nema šanse da Ukrajina svlada Englesku i tako prestigne Bilićeve pulene u kvalifikacijskoj skupini: "Mislim da će Hrvatska na kraju zauzeti drugo mjesto i da će definitivno ići u dodatne kvalifikacije. Sada je po meni sve gotovo kada je hrabra Bjelorusija odigrala vrlo pošteno i uzela taj krucijalno bod koji će za nas značiti prolazak dalje", napomenuo je izbornik BiH.

"Ma nema govora, o čemu pričate, nemojte da vas tko čuje, neće vas ubuduće smatrati ozbiljnim čovjekom. Nema teorije da će Englezi pustiti Ukrajincima, siguran sam da nam Englezi donijeti dodatne kvalifikacije, u to nema sumnje", rekao je Blažević u razgovoru za Index.

"Očekivao sam pobjedu protiv Turaka, ali Boga mi puno su jaki"

Izbornik BiH sada je u svojim problemima i ima prilika za povijesni uspjeh. Odvesti Bosnu i Hercegovinu na Svjetsko prvenstvo. Nešto što je do prije nekoliko godina bilo gotovo nezamislivo: "Iskreno, zadovoljan sam, iako sam očekivao da ćemo pobijediti Turke i pitanje prolaska u dodatne kvalifikacije odmah riješiti. No, Boga mi tu Turci su jaki, zaista su jaki i moram biti zadovoljan i ovim bodom", istaknuo je izbornik BiH.

"Da, još nije sve gotovo i sada nas očekuje ta teška utakmica u Estoniji. Morat ćemo se jako dobro pripremit za tu utakmicu za mjesec dana da ne bi bilo kakvih iznenađenja. To ne možemo dopustiti", za kraj će Ćiro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara