Collina se vratio iz mirovine da osvjetla okaljani obraz taljanskih sudaca

NAJNIŽU točku u povijesti nogometa na Apeninima sudačka profesija dosegla je krajem prošle sezone kada je pukla afera "Moggiopoli", a sada suci nastoje povratiti povjerenje ponovnim aktiviranjem slavnog teatralnog ćelavca.

Pierluigi Collina, kao neokaljani i globalno prepoznatljivi simbol talijanskih djelitelja pravde, postavljen je za "izbornika" u AIA-i, sudačkoj organizaciji prekojadranskih susjeda. On će pripremati i obučavati 40-ak sudaca Seria A i B, ali zbog bogatih ugovora i angažmana na postaji Sky, kao i u listu Il Sole 24 ore, njegov će angažman do ljeta 2007 biti povremen. Prestankom medijskih obaveza, očekuje se da u potpunosti preuzme grogiranu talijansku sudačku organizaciju.

Osim toga što je otkrićem da su ih klupski dužnosnici delegirali i poklanjali im skupocjene satove i sportske automobile, potpuno nestalo povjerenje u ljude u crnom, talijanska sudačka organizacija su suočila i sa još jednom boljkom: novi, mladi suci su prilično netalentirani i zato im se Collinina rekativacija čini kao slamka spasa.

On je 2005, zbog tipično talijanskog grijeha: sukoba interesa, okončao sudačku karijeru. Imao je sponzorski ugovor sa Opelom, glavnim sponzorom AC Milana. Sada se sudac finala SP-a 2002 ponovo vraća u sudački posao, ali kao dužnosnik.

Njegovi protivnici prigovaraju njegovom imenovanju argumentirajući to činjenicom da će kao komentator biti u neugodnoj poziciji da mora braniti kolege-suce od napada kolega-komentatora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara