Coutts: Otjerali su me iz Team New Zealanda

PO MNOGIMA najbolji kormilar svijeta Novozelanđanin Russell Coutts, koji se u Aucklandu priprema sa švicarskim Alinghiem za finale Americas Cupa, po prvi puta je progovorio o svom razlazu sa braniteljem naslova Team New Zealandom prije tri godine.

Coutts je za razlaz optužio novozelandske moćnike koji su uložili novac u obranu naslova 2000., a nekoliko dana poslije velikog slavlja i trijumfa nad talijanskom Pradom (5:0) promijenili brave na ulazu u klub i praktički otjerali jedriličare.
´Promjena brave na ulazu bio je vrhunac višemjesečne uporne opstrukcije od strane tog klana, koji je među sobom dijelio tajne i novac, uz otvoreno neprijateljstvo prema nama, jedriličarima´, kazao je Coutts, izravno optuživši predsjednika trusta TNZ Richarda Greena i člana Odbora Johna Luska. Najvažniji članovi pobjedničke momčadi Coutts i taktičar Brad Butterworth - obojica su sada u Alinghiu - pokušali su odmah, u ožujku 2000. dogovoriti uvjete za svoju momčad za novi Americas Cup, ali su naišli na ´zid šutnje i omalovažavanja´.

´Dvaput smo osvajali Americas Cup za Novi Zeland, a ti ´tajkuni´ su se prema nama ponašali kao prema stvarima´, riječi su Brada Butterwortha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svibnju 2000. Coutts i Butterworth su slučajno sreli ambicioznog švicarskog biotehnološkog magnata Ernesta Bertarellia, koji ih je uspio uvjeriti da preuzmu vođenje jedrilice Alinghi.

Suradnja je bila više nego uspješna jer je novozelandski dvojac, potpomognut savršenom organizacijom švicarskog kluba, uspio doći do finala Americas Cupa, gdje će se od 15. veljače suprostaviti Team New Zealandu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara