Cro Copovo konačno zbogom: Hoće li legenda stvarno okačiti rukavice o klin jednom zauvijek?

Tekst: Marko Petrak
Foto: AFP

NAKON gotovo tri godine Mirko Filipović je po prvi put bio iskren prema sebi. Javno je priznao da to više nije to, da se ujutro ne budi sa željom za treniranjem, da u njemu više nema fajterskog žara, ali i da se nikako ne može riješiti psihološke blokade borbe u oktogonu.

Kaže da napokon želi miran obiteljski život i odlaske na pecanje u rodnoj Privlaci. Po prvi puta nije tražio apsolutno nikakva opravdanja za vjerojatno najlošiju izvedbu u čitavoj karijeri. "Zajebao sam, mlađi je i željniji pobjede. Da sudac nije prekinuo, svejedno bi pobijedio", izjavio je nakon borbe.

Ovaj put nije bilo udarca u genitalije, nije bilo ozlijeđenog koljena, nije se oporavljao od operacije i imao je sasvim dovoljno vremena za pripremu. Jednostavno u niti jednom trenutku nije mogao parirati Junioru dos Santosu. Nije ga niti jednom ugrozio, borba je bila jednosmjerna ulica sa neminovno po njega brutalnim krajem..

Da je Mirko bio još malo više iskren rekao bi još jednu istinu, a ona glasi da je čaša već davno razbijena, još za vrijeme njegovog drugog ulaska u oktogon i trenutka kada je Gonzaga odapeo onaj high kick koji je kasnije proglašen za najbrutalniji nokaut u povijesti UFC-a. Ono što je on godinama radio drugima, tada se dogodilo njemu; i to na najgori mogući način. Kada jednom pretrpite tako težak nokaut, ništa više nije isto. Pogled vam se promijeni, gard vam postane krući, a svaki put kada ulazite u ring, negdje vam u podsvijesti zvoni uzbuna. Htjeli vi to ili ne, ručna je povučena i vi ne dajete ono što objektivno možete.

To se najbolje vidjelo ove subote kada se Cro Copovo boksanje svodilo na odgurivanje protivnika i izbjegavanje direktne borbe. Mirko je okršaj potiv Dos Santosa izgubio onog trenutka kada je Brazilac bez ikakvog respekta krenuo prema njemu i pokazao da mu je strah apsolutno nepoznat pojam. Ostalo je samo bila egzekucija...

Ako je suditi prema Filipovićevim prvim izjavama, ovo bi mogao biti kraj njegove karijere, a borba protiv Dos Santosa posljednje što smo vidjeli od nekoć najmoćnijeg udarača MMA-a. No, Mirko je sve to rekao vruće glave, ne razmišljajući o tome da još uvijek ima dvije ugovorene borbe s američkim poslodavcem. Doduše, to nije bio problem niti prvi put kada je nakon Gonzage i Konga emigrirao u Japan. Nakon dvije (ne)prospavane noći, hrvatski se gladijator u popodnevnim satima vraća u Zagreb. Svi s nestrpljenjem očekuju konačnu presudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara