Cruyff: Strani igrači uništavaju englesku reprezentaciju

BIVŠI veliki nogometaš i trener, Johan Cruyff, pridružio se Michelu Platiniju u kritici sadašnje politike u engleskom nogometu.

"Engleska je sama sebi kriva, jer je dovela previše stranih igrača, zanemarujući nogometne škole, gdje bi trebali rasti domaći talenti. A takva će joj politika biti jako skupa ako idućeg ljeta ne nastupi na Europskom prvenstvu." - rekao je Nizozemac u dnevniku De Telegraaf.

Glavne su mete Cruyffove ljutnje Arsenal i Manchester United, koji gomilaju strance, od kojih neke dovode za minimalnu odštetu.

"Zahvaljujući smiješnim zakonima uzeli su Cesca Fabregasa i Gerarda Piquea iz Barceloninih juniora za bijednu odštetu. Jedan Arsenal često igra s 11 stranaca. Za nogomet, ovo je pogrešna situacija, a krivci su političari. UEFA bi morala narediti klubovima da igraju najmanje sa šest domaćih igrača, ali zasad europski zakoni sprečavaju to rješenje."

Fabregas je prvi mladić koji je, sa 16 godina, 2003. otplovio u Arsenal. Slijedio ga je Pique, koji je godinu potom završio u Manchesteru. Nakon toga niz je vrlo mladih i supernadarenih igrača iz španjolskih i nizozemskih klubova prešlo u engleske klubove u zamjenu za skromne odštete, među njima Merida (16) iz Barcelone, Van den Berg (17) iz Heerenveena, Bruma (15) iz Feyenoorda i Brouwer (18) iz Ajaxa, a veliki engleski klubovi već su bacili mamce i prema Sarabiji (15) i Gerardu (16) iz Reala te Giovaniju (18) iz Barcelone.

"Rekao bih da su se Arsenal i United okoristili zakonima i prevarili sustav." - zaključio je "Leteći Holandez" tiradu na kojoj će mu zapljeskati UEFA-in predsjednik, Michel Platini.

Totalsport/D.R.
Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara