Deset godina bez Dražena

Deset godina bez Dražena

SEDMOG lipnja 1993. godine, na putu iz Denkendorfa prema Zagrebu, Dražen Petrović izgubio je život u automobilskoj nesreći.

Zadnju utakmicu odigrao je u dresu hrvatske reprezentacije u poljskom Wroclavu. Danas, deset godina kasnije, osiguran je prostor za Draženov muzej, mjesto koje bi trajno trebalo podsjećati na sve ono što je za hrvatski sport napravio Dražen Petrović, Dražen je izabran u Dvoranu slavnih, a sagrađen mu je i spomenik u Laussani.

U vremenima kada je Hrvatska košarka dotakla dno svi bi se trebali ponajviše sjetiti Dražena i slijediti njegov primjer.

Draženov put

S petnaest godina već je dogurao do prve postave Šibenke, a 1983. dovodi klub do državnog naslova, naknadno oduzetog zbog navodnog lošeg suđenja u odlučujućem susretu protiv Bosne.

1984. godine prešao je u Cibonu i odveo je do tri naslova Europskih prvaka (85,.86.,87). 1998. prešao je u Real Madrid i u istoj sezoni osvaja još jedan Europski naslov i titulu najkorisnijeg igrača Europe.

Slijedila je NBA liga i Portland Trailblazersi. Nakon sezone koju je većinom proveo na klupi prelazi u New Jersey Netse i ubrzo postaje njihov najbolji igrač. 1993. godina bila je najbolja u njegovoj karijeri. Kao najbolji strijelac od svih braniča lige s visokih 51.8% šuta iz igre izabran je u treću petorku lige. NBA je tada otkrila i svoju tamnu stranu: iako je po svim kriterijima to zalužio, Europljanin Dražen nije odabran u All stars momčad.

1990. godine predvodio je Jugoslaviju do zlata na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu, dvije godine kasnije uslijedilo je i slavno hrvatsko srebro iz Barcelone.

Drugi Hrvat u kući slavnih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 2002. Dražen je upisan u košarkašku Dvoranu slavnih.

U obrazloženju njegova uvrštenja u Dvoranu slavnih uz ostalo stoji da je 1988. i 1992. godine osvojio srebrne olimpijske medalje, da je bio najbolji europski igrač svoje generacije, a u četiri godine igranja u NBA ligi, u Portlandu i New Jerseyju, je imao prosjek od 15,4 koša po utakmici.

"Košarkaški Mozart" se je tako pridružio Krešimiru Ćosiću, prvom Hrvatu koji je našao mjesto u Naismith Basketball Hall of Fame.

Koliko smo vratili Draženu

Nakon Draženovog odlaska hrvatska košarka počela je stagnirati, da bi na kraju gotovo nestala s košarkaške karte Europe.

Nakon smrti, Dražen je dobio spomenik u Lausseani, jedan zagrebački trg, dvoranu, te po jednu spomen ploču u Zagrebu i Šibeniku. Sve što je HKS napravio u čast svom prvom kapetanu bila je utakmica između Hrvatske i Rusije. Definitivno premalo.

Na dan osme obljetnice smrti svoga sina, Draženova majka Biserka Petrović od Grada je dobila ključeve prostora u kojem bi se ubrzo trebao smjestiti Draženov muzej. Radi se o lokalu pored Cibonine dvorane, veličine 174 četvorna metra.

Tako će se konačno na dostojan način prezentirati sve što je Dražen značio za hrvatsku košarku, sport i Hrvatsku uopće.

Pogledajte Draženove fotografije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara