Dolazi li Štimac po šesti put u Hajduk: Svaguša ga na koljenima moli, Torcida ga iz dna duše mrzi

Dolazi li Štimac po šesti put u Hajduk: Svaguša ga na koljenima moli, Torcida ga iz dna duše mrzi

Tekst: Zvonko Alač
Foto: Duje Klarić (Cropix)


VOLONTER je na Poljud donio zadnju titulu i Niku Kranjčara, ali je zaslužan i za Ćiru, Debrecen i Shelbourne.

Dolaskom Igora Štimca na Hajdukovu klupu, sukob između navijača i vodstva kluba prerastao bi u otvoreni rat, što bi stvarno bio "krasan" uvod u skorašnju rođendansku proslavu i pred nastavak prvenstva gdje Hajduk mora napredovati s bijednog sedmog mjesta dok ga u polufinalu Kupa čeka Dinamo.

Čini se kao idealan izazov za čovjeka koji je u Hajduk dolazio ma gdje bio: kao igrač iz juniora matične Neretve, poslije posudbe u tadašnjem Dinamu iz Vinkovaca, povratkom iz španjolskog Cadiza i konačno, završetkom šestogodišnjeg staža u Engleskoj (Derby County, West Ham), dok je odijelo i trenerku na Poljudu s promjenjivim uspjehom nosio od 2001. do 2005. godine, a 2007. je skovan plan o njemu kao Hajdukovom čovjeku na čelu Udruge prvoligaša.

Trener i dioničar - menadžer balkanskog tipa

Notorna je utakmica u posljednjem kolu sezone 2004./05. kada je Hajduk pod Štimčevim vodstvom osvojio zadnju titulu: tada je Ćirin Varteks razbio 6:0 a nakon navedene utakmice "Trener svih trenera" objavio je kako je sljedeći trener Hajduka (!?).

Dolaskom na klupu Hajduka imao bi još jednu poveznicu s Ćirom: kao i on svojevremeno u Croatiji, tako bi i Štimac sada u Hajduku istovremeno bio trener i dioničar jer zajedno s Asanovićem, Bilićem i Bokšićem prije devet godina u klub je uložio 1,5 milijun eura. Zapravo, uzimajući u obzir da on nikom ne priznaje primat (a kako vidimo i predsjednik kluba ga preklinje da dođe) Štimac bi postao "menadžer engleskog tipa".

Šurjaka će se lako riješiti, no što će sa Sjeverom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimac je kao funkcioner prvi out ušao u klub u ljeto 2001. kao jedan od spomenute "vatrene četvorke" i od tada kreće njegov stalni sukob s Ivicom Šurjakom, koji je bio sportski direktor, ali je Štimac kao član uprave želio primat nad najprestižnijim dijelom klupske operative: onim koji dovodi trenere i igrače, ali i koji ih prodaje.

Sljedeće dvije godine prolaze u njihovom nadmetanju. 2003. Hajduk je osvojio posljednji Kup, ali se Grgić zahvalio Šurjaku na suradnji riječima "Imamo Štimca pa nam dvojica nisu potrebna".

Šurjak je danas direktor struke i član uprave, a Štimac je opet pred vratima i ponavljamo, njegove ovlasti se ne bi zaustavile samo na onima od svlačionice pa je logično da Šurjak ne gleda blagonaklono na mogućnost reprize situacije sa suparnikom.

I dok se u dvoboju ove dvojice pobjednik lako razaznaje, puno teži protivnik Štimca čeka na navijačkoj tribini Poljuda - sa članovima Torcide se sukobljavao verbalno i šakački i oni su još večeras jurišem na klupske prostorije jasno poručili što misle o njegovu angažmanu.

Mamić s juga u Europi doživio same debakle


Kao što smo već pisali, Štimca u Hajduku zagovaraju oni kojima nije bitno kojim će se sredstvima i metodama klub boriti protiv Dinamove superiornosti, a u zasluge mu se pribraja što je pod njegovim volonterskim i trenerskim (zamijenio Sliškovića par kola prije kraja 2005.) vodstvom Hajduk osvajao uzastopne titule 2004. i 2005. kada je u Ligu za opstanak izbačeni Dinamo dodatno ponizio dovođenjem Nike Kranjčara u Split.

Međutim, nije pod Štimčevom vladavinom (od 2003. do rujna 2005. bio je šef struke) nedostajalo ni poniženja za Hajduk - slavlje nakon titule 2004. pokvareno je europskim ispadanjem od irskog Shelbournea.

Sljedećeg ljeta, nakon šampionske proslave u koju se savršeno uklopio svečarski raspoloženi trener Varteksa Ćiro, upravo pod njegovim vodstvom Hajduka je s ukupnih 0:8 (na Poljudu poraz 0:5) razbio Debrecen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara