Domenech igrače nazvao imbecilima; Za Gallasa, Abidala i Henryja reprezentacija je prošlost

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

"PROVEO sam 45 minuta uvjeravajući igrače da je njihova odluka o štrajku imbecilna!", izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Raymond Domenech.

Izbornik francuske reprezentacije tako je nastavio vulgaran sukob sa svojim nogometašima koji razara nacionalnu vrstu, dokazavši da ne zna što radi. Njegovu nasljedniku Laurentu Blancu neće biti lako.

"Učinio sam sve što sam mogao da ih uvjerim da je to što rade zastranjivanje, imbecilnost, glupost kakva nije viđena", rekao je Domenech pred novinarima dan uoči utakmice Francuza s Južnoafrikancima u Bloemfonteinu, jasno dajući do znanja da su nakon štrajka igrači ostali usamljeni.

Iako se u nedjelju svima činilo da svojim iskazom pred novinarima staje na stranu igrača, jer je pročitao njihovo priopćenje o odbijanju treninga i rekao da je Anelki oprostio uvredu još na poluvremenu te da ga ne bi kaznio da informacija o njegovu vulgarnom ispadu nije došla u medije, Domenech je preko noći totalno okrenuo ploču.

"Kao prvo, želim reći da je kazna Nicolasu Anelki sasvim opravdana. U tome apsolutno podržavam Francuski nogometni savez. Nitko nema pravo tako se ponašati. Niti u svlačionici, niti bilo gdje drugdje."

"Pismo igrača nisam pročitao zato što sam se s njima solidarizirao, već stoga da francuska javnost vidi o čemu je riječ. Pogriješio sam samo što jasno nisam dao do znanja da takav dokument i takav stav nipošto ne mogu podržati", rekao je izbornik.

FFF: Za Gallasa, Abidala i Henryja reprezentacija je prošlost

Ružna epizoda koja je rezultirala odbijanjem treninga u južnoafričkom kampu francuskih nogometaša, dobila je krivce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred novinarima ih je razotkrio glavni tajnik Francuskoga nogometnog saveza (FFF) Henri Monteil.

"Tri ili četiri lidera reprezentacije zaslužna su za našu sramotu. Natjerali su ostatak momčadi za sobom u štrajk. To su William Gallas, Eric Abidal i Thierry Henry. To su igrači koji više nikad neće zaigrati za Francusku na Svjetskom prvenstvu, skupa sa svojim prijateljem Anelkom", oštro je prokazao krivce glavni tajnik dodavši potom:

"Pojedini su mlađi igrači dolazili izborniku. Plakali su i ispričavali se za ono što se dogodilo!"

Vrlo je izvjesno da su četvorica spomenutih nogometaša završila sa svojim reprezentativnim karijerama te da će ta mjera obvezivati i Domenechova nasljednika Laurenta Blanca. Gallas i Henry su 33-godišnjaci, Anelka i Abidal dvije godine mlađi.

Posebice je to nepriličan kraj za Henryja, koji je reprezentaciji dao fantastičan doprinos na svjetskim prvenstvima 1998. (pobjeda) i 2006. (finale), kao i na Euru 2000. godine, na kojem su Francuzi također uzeli naslov. Radi se i o najboljem strijelcu u povijesti francuske reprezentacije.

"Francuska se suočava s nogometnom katastrofom. Ne stoga jer je izgubljena nogometna utakmica, u pitanju je moralna katastrofa. Nogometaši su okaljali imidž Francuske", poručila je igračima ministrica sporta u Vladi Republike Francuske Roselyne Bachelot.

Izvjesno je također da je kapetanska karijera Patricea Evre u reprezentaciji trajala samo pet utakmica te da će mu vrpca biti oduzeta trajno. Iz reprezentacije, kako zasad stvari stoje, neće biti otpisan, ali gotovo sigurno neće nastupiti u trećem dvoboju Francuza na SP-u, današnjem srazu protiv Južnoafričke Republike u Bloemfonteinu.

Izbornik Raymond Domenech u ponedjeljak je izjavio da će sastav lojalnih igrača odrediti na dan utakmice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara