Doris Košta: Koliko god mi voljeli Hajduk, ne smijemo ga tretirati drukčije od Viktora Lenca

Doris Košta: Koliko god mi voljeli Hajduk, ne smijemo ga tretirati drukčije od Viktora Lenca

POTRESI u splitskom Hajduku još su jednom ukazali na svu raskoš tzv. pravne države Hrvatske. Ne treba nas čuditi što se sad već bivši predsjednik Hajduka Željko Jerkov s jedne i Hajdukovi skupštinari s druge strane, u slučaju Vuković pozivaju na poštivanje odredbi Zakona o sportu odnosno Zakona o stečajnom postupku jer prema tekstu koji unutra stoji, u pravu su i jedni i drugi.

Ne treba također čuditi ni što je Jerkov po "pročišćeni tekst" išao najprije na Markov trg, a potom i u Rusanovu. Jasno definirane zakonske odredbe često ne postoje pa stvari funkcioniraju po principu garancije.

Nismo sigurni što je Jerkov točno čuo od političkih i nogometnih vlastodržaca, ali za vjerovati je da je dobio signal kako Hajduk neće među amatere ako proglasi stečaj. Malo je tko upućen u poljudska zbivanja proteklih godina bolje od Doris Košte, dugogodišnje Hajdukove odvjetnice, koja se, gle čuda, također našla među vjerovnicima splitskog kluba. Košta tvrdi da je Jerkov vjerojatno mislio održati Hajduk na aparatima stečajnim postupkom s preustrojem, za što se i sama zalagala u vrijeme svoje vjernosti Bilima.

"U vrijeme kada sam bila u Hajduku, počevši od 1998. godine, a toga će se sjećati svi članovi uprave, Kovačević, a poslije i Grgić, uvijek sam predlagala da idemo u stečaj s preustrojem. Ali to je značilo da se u klubu suspendiraju svi organi vlasti. Klub bi funkcionirao normalno, imao bi svoj račun, uredno bi servisirao novonastale obveze i polagano rado vraćao obveze koje je imao dotada. Vjerojatno je Željko Jerkov mislio kada je govorio da i uz stečaj može ostati u prvoj ligi, jer je to moguće", za Index komentira Doris Košta.

Tu međutim dolazi do problema zvanog imovina kluba. Ministarstvo financija te Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta nisu utvrdili što spada u vrijednost jednog kluba.

"Zato je vrlo teško donijeti rješenje o otvaranju stečaja. Za Hajduk treba utvrditi stečajnu masu, a s obzirom da se radi o pravnoj osobi koja je kao udruga specifična, Ministarstvo je trebalo utvrditi kriterije. Što je to imovina kluba, jesu li to igrači i njihovi ugovori, je li to u Hajdukovom slučaju i Stari plac? Sve su to nejasnoće koje bi onemogućavale zakonit stečajni postupak", tvrdi Košta.

Teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo u hrvatskom pravosuđu. Vjerovnik može pokrenuti stečajni postupak prema pravnoj osobi koja pogoduje za takvu vrstu naplate, odnosno, ukoliko je u blokadi. Istovremeno, u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske postoji termin - kazneno djelo pogodovanja vjerovnika. Radi se, preciznije, o vjerovniku koji je prisilio dužnika da postupi suprotno zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokle god postoje odredbe Zakona o trgovačkom društvu koje omogućavaju takvu naplatu sasvim je normalno da će se iskorištavati ta, nazovimo je, nezakonita radnja.
Postoji još jedna zakonska odredba koja kaže da kazneno djelo vrše i direktor i predsjednik kluba ukoliko nakon 45 dana nesolventnosti kluba, odnosno blokade, ne dostave zahtjev trgovačkom sudu za otvaranjem stečaja. To se međutim ne provodi, za tim ne poseže niti država", objašnjava Košta.

"Nema razlike između Hajduka i Viktora Lenca"

Koje je rješenje za Hajduk u ovoj situaciji najbolje? Košta tvrdi kako je to definitivno stečaj s preustrojem. No, postupak je, blago rečeno, kompleksan, pogotovo za nekoga tko nije detaljno upoznat s načinom poslovanja Hajduka kroz proteklo desetljeće:

"Koliko god mi voljeli Hajduk, klubove se ne bi smjelo tretirati drukčije od ostalih pravnih subjekata i udruga. Nema razlike između Viktora Lenca i Hajduka. No, čini se da mi još uvijek više volimo igara nego kruha. Trebalo je utvrditi stvarne obveze kluba, iznaći zakonske mogućnosti da se javnosti predoči da je takav tip stečaja nešto uobičajeno. Hajduk bi ostao u ligi, ali bi se suspendirao upravni odbor. Postojalo bi bilo stručno tijelo koje bi pomagalo stečajnom upravitelju da se Hajduk pokuša vratiti u život. Administrativne strukture bile bi donekle suspendirane, ali ne i stručne strukture. Stvari treba najprije riješiti na nivou HNS-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva financija. Te tri instance moraju reći ukazati na put u ovakvim slučajevima. Danas je Hajduku stečajem prijetio Vuković, sutra to može učiniti primjerice Zvonimir Deranja. Navijači moraju znati da se Hajduk kao Hajduk neće izgubiti, da će se njegova tradicija nastaviti.  Kako ćemo tek govoriti o pretvorbi kluba kad postoji dug od 300 milijuna kuna", upozorava Košta.

"U vrijeme kada su klubovi HNL-a bili najzaduženiji plivali su samo Rijeka, Varteks i Dinamo. Ali znamo kako je Dinamo plivao, napravio je tzv. nezakonitu radnju koja se tolerirala. I tome se treba razmisliti. Zašto bi Dinamo uz sve svoje dugove prošao bez posljedica? Dinamo je ostavio svoje igrače da se naplate iz stečajne mase koja se sastojala od tri pehara. To je bilo smišljeno, a nitko se s tim nije pozabavio. Niti će u budućnosti", dodaje za kraj.

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara