Draganja u Pekingu pliva za Hrvatsku!?

KAKO doznajemo od Tomislava Karla, glavnog tajnika Hrvatskog plivačkog saveza, naš srebrni olimpijac Duje Draganja još uvijek dvoji oko odlaska u Katar, te je uvršten na popis olimpijaca za OI u Pekingu.

Iako je prije nekoliko mjeseci hrvatskim bazenima kazao svoje posljednje zbogom, u njih se kao član Primorja EB-a vratio već dva puta, na prvenstvima u Šibeniku i Dubrovniku. Prije samo nekoliko dana Splićanin nije htio odgovarati na brojne novinske upite, no za boravka u gradu podno Srđa razgovarao je s Karlom i priznao mu kako njegova odluka još uvijek nije konačna.

Tome u prilog ide i izvješće sa sjednice Vijeća HOO-a, prema kojem je Draganja uvršten u potencijalne kandidate za OI u Pekingu 2008. Tu vijest za Index je potvrdio Tomislav Karlo.

"Draganju sam vidio u Dubrovniku, kazao mi je da još uvijek ne zna što i kako napraviti. Istina je da se premišlja, a mi u vrlo kratkom roku očekujemo njegovu konačnu odluku." - kazao nam je Karlo.

"Potez HOO-a je sasvim logičan i ja sam upoznat s njim. Nema razloga da se Duje ne uvrsti na popis naših olimpijaca koji putuju za Peking. Još uvijek je član hrvatskog kluba, od Saveza nikada nije zatražio ispisnicu, a ima i potrebne rezultate da ga se stavi na popis." - dodao je Karlo.

"Činjenica je da umjesto njega nitko ne može donijeti odluku, pa tako niti ja ne znam kakva će ona biti. No, činjenica je i da se Duje premišlja. Mi smo svoje napravili, on je na našem popisu jer postoji mogućnost da ostane u Hrvatskoj. Uvrstili smo ga među potencijalne putnike za Peking, pa što bude, bude." - zaključio je Karlo.

Kako neslužbeno doznajemo, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša nakon sjednice dao je nagovijestiti da je naš plivač sve bliži ostanku u Hrvatskoj, kao i da su mu ponuđeni novi sponzorski ugovori na koje bi vrlo brzo trebao staviti svoj potpis.

Duje Draganja tijekom cijelog jutra bio je nedostupan na mobitel, a tragom njegovih nedavnih izjavama za medije, to se moglo i očekivati.

"Pritisak je velik, a kod nas je velika gužva zbog igara u Torinu. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša jedini je koji može kompetentno govoriti o toj temi, ali je trenutno, zajedno s glavnim tajnikom na sastanku uoči Torina." - poručili su nam iz tajništva HOO-a.

18. siječnja tajnik HPS-a u razgovoru za Index dao je naslutiti kako Savez, pozivajući se na pravila Međunarodnog olimpijskog odbora, Draganji može upropastiti čitavu karijeru.

"Prema pravilima HOO-a sportaš koji mijenja državljanstvo dužan je tri godine živjeti u dotičnoj zemlji, kako bi stekao pravo nastupa na Olimpijskim igrama. No, postoji i posebna klauzula koja kaže da ukoliko se tri strane dogovore, a u ovom slučaju to su MOO, naš i katarski plivački savez, taj rok može biti smanjen na godinu dana. No, mi možemo slučaj dovesti na sud i dokazati da Duje u tom periodu nije živio u Kataru. Nadam se da vam je cijela stvar sada jasnija." - kazao nam je Karlo prije nešto manje od mjesec dana.

Ode li Draganja na sud, gotovo je sigurno da bi njegov transfer u Katar pao u vodu. Bez obzira na golemo bogatstvo i uhodanu trgovinu sportašima zaljevskih zemalja, Draganju nitko neće dovijeka čekati. Osim Hrvatske, naravno.

D.R. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara